В. о. проректора з наукової роботи Олександра Смірнова та старша викладачка кафедри адміністративного права, процесу та митної безпеки Наталія Шпак на запрошення представників Міжнародної організації за мир «Небесна культура, мир у всьому світі, відновлення світла» (HWPL) взяли участь у 9-й річниці Всесвітнього саміту миру HWPL, який розпочав роботу у понеділок, 18 вересня 2023 року, у Сеулі (Південна Корея) й тривав до 21 вересня 2023 року.

Захід об'єднав понад 1800 осіб зі 121 країни, включаючи США, Україну, Філіппіни, Південну Африку, Пакистан, Таїланд, Румунію та Індію. Колишніх глав держав, лідерів, представників громадськості та академічних кіл, молодіжних і жіночих груп та представників ЗМІ.

Тема цьогорічного Саміту — «Реалізація багатовимірних стратегій інституційного миру». Делегати взяли участь у детальних дискусіях, спрямованих на впровадження цих стратегій у відповідних секторах. Зокрема, обговорили концепцію «інституційного миру», запропоновану HWPL, яка виступає за міжнародні угоди для встановлення сталого миру на основі принципів, викладених у Декларації миру та припинення війни (DPCW). DPCW представлена як інструмент сталого миру, запобігання та вирішення конфліктів.

На прес-конференції 18 вересня Лі Ман Хі, голова організації «Небесна культура, мир у всьому світі та відновлення світла» (HWPL), яка зареєстрована при ЕКОСОР ООН і виступає організатором заходу, закликав політиків і лідерів країн працювати спільно в ім'я миру, спираючись на особистий досвід суворих реалій війни як ветерана Корейської війни.

«Чому на війні молоді люди мають віддавати своє життя? Що таке політика та для кого вона призначена? Коли починається війна, на полі бою борються не політики, а гинуть молоді люди, які перебувають у розквіті сил. Миру не можна досягти одними словами. Якщо у нас немає миру, ми маємо його створити, тому ми 32 рази об'їхали весь світ, щоб проводити діяльність за мир. Якби в цьому світі переміг мир, не було таких невинних смертей. Через прийняття норм міжнародного права ми повинні залишити мир у спадок світовій спільноті, де житимуть наші нащадки», – заявив голова HWPL.

Для досягнення справедливого та сталого миру HWPL виступає за побудову узгодженого на міжнародному рівні конкретного інституційного миру, заснованого на Декларації миру і припинення війн (DPCW), в якій пропонуються всеосяжні заходи континууму миру, починаючи від запобігання конфліктам та закінчуючи підтриманням миру. Крім того, HWPL продовжує такі заходи, як сприяння міжрелігійному діалогу, сприяння мирним заходам, які проводяться молоддю та жінками, забезпечення освіти миру та просування культури миру через засоби масової інформації.

У презентації звіту про виконану роботу Кан Те Хо, керуючий директор HWPL, представив результати щодо Декларації миру та припинення війн (DPCW), яка отримала підтримку приблизно 900 000 осіб з громадянського суспільства в 176 країнах, а також Центральноамериканського парламенту та кейс Мінданао, який є прикладом мирної угоди на цивільному рівні.

Офіційні особи HWPL висловили подяку за візит до Південної Кореї глобальних посланців миру, включаючи колишніх глав держав та керівників міністерського рангу, об'єднаних спільним прагненням людства: миром. Вони також закликали до співпраці південнокорейський уряд та міжнародне співтовариство до підтримки, щоб така неурядова дипломатія сприяла досяжному та міцному миру.

Програма освіти миру HWPL була впроваджена у різних школах та навчальних закладах у 90 країнах по всьому світу для вивчення та застосування на практиці мирних цінностей.

Під час проведення Круглого столу щодо політичних ініціатив для поширення культури миру відбулось підписання меморандуму про взаєморозуміння між Державним податковим університетом та HWPL.

Варто зазначити, що захід синхронно перекладався на 8 мов, у тому числі українську.

На знак подяки представники Державного податкового університету презентували до музею Міжнародної організації зі мир HWPL пам'ятні подарунки: рукодільний прапор з маскувальної сітки, у кольорах Державного Прапора України, виготовлений волонтерками ГО "Берегині з Ірпеня" та картину "Обіймаю тебе, моя Україно" виконану у техніці квіллінг, а також національні українські обереги, які беригині вкладають до кожної маскувальної сітки.

Нагадаємо, 2 серпня відбулася онлайн-зустріч з координаторкою міжнародної організації за мир HWPL.