На цьому  факультеті готують сучасних журналістів, психологів, менеджерів, перекладачів, тренерів з різних видів спорту. І саме  тут значною мірою культивується українська  культура, традиції, психологічна стійкість молоді, здоровий спосіб життя.

Ознайомимося ближче зі структурними підрозділами  факультету:

- кафедра мовної підготовки та соціальних комунікацій;

- кафедра психології, педагогіки та соціології;

- кафедра соціальної філософії та управління;

- кафедра фізичного виховання, спорту та здоров’я;

- міжкафедральна навчальна лабораторія «Тренінговий центр «Human resources (consulting)»;

- навчальна лабораторія фізичної реабілітації, ерготерапії та спорту.

Викладачі кафедр працюють на наповнення освітнього простору новими  сенсами, важливими сучасними наративами, напрацьовують ефективні комунікативні, медійні, реабілітаційні практики, формують і реалізують програми курсів, тренінгів. Адже це ті напрями, що особливо актуальні зараз, коли Україна веде запеклу боротьбу проти російського агресора. Саме сьогодні  гуманітарна освіта має надзвичайно важливе значення для українського суспільства, забезпечує формування нового світогляду та збереження національної ідентичності.

Понад 500 студентів денної і заочної форми навчання здобувають знання за цими напрямами за унікальними освітніми програмами за всіма освітньо-кваліфікаційними рівнями:

Перший (бакалаврський) рівень:

- спеціальність 061 «Журналістика», ОПП «Журналістика та зв’язки з громадськістю»;

- спеціальність 053 «Психологія», ОПП «Психологія»;

- спеціальність 035 «Філологія», ОПП «Германські мови і література (переклад включно);

- спеціальність 017 «Фізична культура і спорт», ОПП «Фізична культура і спорт: тренер з видів спорту»;

- спеціальність 073 «Менеджмент», ОПП «Менеджмент готельно-ресторанного бізнесу».

Другий (магістерський) рівень:

- спеціальність 061 «Журналістика», ОПП «Економічна журналістика»;

- спеціальність 053 «Психологія», ОПП «Психологія. Психологія бізнесу»;

- спеціальність 291 «Міжнародні відносини», ОПП «Глобальні політичні процеси та міжнародні відносини»;

- спеціальність 017 «Фізична культура і спорт», ОПП «Фізична культура і спорт»;

- спеціальність 281 «Публічне управління та адміністрування» – ОПП «Регіональне управління та самоврядування».

Підготовка докторів філософії:

- спеціальність 281 «Публічне управління та адміністрування».

«Так, після 24 лютого 2022 року  ми змінилися самі, відкоригували зміст освітнього процесу, переглянули методи й інструменти навчання.

З лютого буремного 2022 року  ми розпочали нову сторінку історії факультету. Наші потужні голоси за Університет і Україну лунають нині і в Діжоні, Берліні, Брістолі, Празі, Кракові, на площах багатьох інших міст Європи і світу! Там представники факультету – студенти і викладачі – гордо тримають синьо-жовтий прапор незламності України, мріючи про повернення на Батьківщину!

Сила факультету – у його мультипредметності, універсальності, різноманітності напрямів, які сприяють, крім професійної підготовки, виробленню у здобувачів усіх спеціальностей надпредметних, соціальних навичок, soft skills, готовності сучасного фахівця до постійного саморозвитку, навчання й ефективної роботи в умовах, які стрімко змінюються.

Наш студент теж змінився.  Сьогодні студенти – це патріоти, відповідальні, активні, креативні, мобільні, люблять навчатися, цікавляться психологією, медіаграмотні, знають, як працює економіка, мають  основи фінансової грамотності. Вони ініціативні, вивчають іноземні мови, обирають власну траєкторію навчання, обговорюють  з викладачем перелік навчальних дисциплін, їхній зміст і методи вивчення, віддані Україні і прагнуть  отримати глибокі знання, аби її розвивати! Ми пишаємося своїми студентами!» - із захватом  розповідає  про свій дитинець доктор наук із соціальних комунікацій, професорка, член Національної спілки журналістів України, відмінник освіти України,  декан факультету Наталія Зикун.

Викладачі постійно переглядають підходи до викладання предметів - на основі опитувань студентів, консультацій зі стейкхолдерами, вивчення загальносвітових тенденцій.

Переваги освітньої діяльності  на факультеті - у практико-орієнтованому підході, в інтегрованих комплексних знаннях, у використанні цифрових і сучасних комунікаційних технологій. Уже з першого-другого курсу студенти можуть побувати на  своєму майбутньому робочому місці. Адже за кожною освітньою програмою передбачена на кожному курсі практика: ознайомлювальна, навчальна, виробнича (переддипломна). Відчути професію «на смак» може й першокурсник,  а випускник уже має власні рецепти щодо її удосконалення.

Факультет має хорошу сучасну практику –  гостьових лекцій, тренінгів, майстер-класів. У 2022 році тут встигли провести 24 гостьові академічні лекції, 7 з них – міжнародні, 3 з яких – англійською мовою. Їхня географія постійно розширюється - професори і практики з Грузії, Чехії, Канади, США, Польщі, Естонії на ZOOM-зустрічах відкривають для себе допитливих українських студентів і захоплюються європейською Україною.

Фінансова  грамотність, базові економічні знання – сила кожної з освітніх програм кафедр факультету, саме вони значною мірою визначають їхню унікальність.

Ще одна особливість навчання на соціально-гуманітарному факультеті ДПУ – заохочення до вивчення іноземних мов на заняттях, на засіданнях гуртків, на різноманітних курсах. Сучасний світ багатомовний і молодь має в ньому почуватися  органічно!

«Родзинкою» підготовки за всіма спеціальностями факультету є й неформальна освіта. Прослухані студентом семінари, тренінги, інші додаткові заходи самонавчання і саморозвитку дають додаткові бали під час семестрового оцінювання, а інколи у сукупності можуть і звільнити активного студента від складання екзамену чи заліку.

Готувати лідерів, фахівців з активною громадянською позицією, серед яких учасники Олімпійських ігор, чемпіонатів Європи і світу, переможці міжнародних творчих конкурсів і фестивалів, переможці Всеукраїнських конкурсів студентських наукових робіт, – основна місія ФСГТМ.

Його гордістю є здобувачі вищої освіти та випускники, які досягли вагомих успіхів у професійній сфері і  вписали «золоті сторінки» в історію   своєї альма-матер:

призерка Олімпійських ігор 2014 року в Сочі Валентина Семеренко, срібний призер Олімпійських ігор 2012 року в Лондоні Валерій Андрійцев, учасники Олімпійських ігор 2020 року у Токіо Яков Хамо, Дарія Михайлова, Анна Лисенко, Назар Коваленко, чемпіони світу та Європи – Дєдусь Максим, трикратний чемпіон світу та рекордсмен світу з гирьового спорту, учасниця ХІХ Всесвітньої універсіади (2023 р., США) з лижних гонок Анастасія Іванченко, чемпіони України, переможці та призери міжнародних змагань  з вільної боротьби Артур Полєтаєв, бойового самбо Олександр Коваленко, дзюдо Анастасія Чижевська, таеквон-до ІТФ Карина Пономар, карате-кіокушинкай Анна Мусієнко, команда Університету –  чемпіони Універсіади України з футболу 2021 р.;

психологи, які вже мають професійну практику й успішні проєкти: Олександра Кулій, Юля Токар, Марія Гладка, Марія Бачинська, В’ячеслав Мирончук;

журналісти, які завоювали для факультету не одне Гран-прі й дипломи 1-3 ступенів творчих міжнародних фестивалів, ставали кращими в Україні у конкурсах студентських наукових робіт: Ольга Кацан, Аліна Павловська, Юлія Шерепот, Олександра Король, Богдан Криворучко, Антон Криворучко, Сніжана Розсудовська, Дарія Сльоза, Анастасія Савілова;

випускники Анна Бережна, Наталія Фролова і студенти – майбутні менеджери уже зараз мають багато професійних здобутків, охоче долучаються до наукової роботи і громадської діяльності – на факультеті, в Університеті, і в місті: Вікторія Заєць, Анна Пастух, Артур Рошак.

«І таких у нас багато, усіх не назвати. Запрошую креативних, талановитих долучитися до команди успішних і  поповнити нашу студентську родину" – завершує розповідь  Наталія Зикун.

Із питань вступу на факультет соціально-гуманітарних технологій та менеджменту необхідно звернутися  за телефоном +380678426526 і електронною  адресою: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.