20 вересня до Громадського центру справедливості, створеного Благодійною організацією «Благодійний фонд «СТІНА» за підтримки USAID, завітала делегація представників Місії USAID в Україні та Програми USAID «Справедливість для всіх». 

Візит почався з відвідин Державного податкового університету, який є головним партнером Громадського центру справедливості, адже центр створено на базі навчальної лабораторії «Юридична клініка» Навчально-наукового інституту права цього університету (ННІ права ДПУ).  

Гості ознайомились із діяльністю центру, який працює в Ірпінському та Бучанському районах Київської області й сприяє застосуванню орієнтованого на потреби людини підходу до вирішення правових та соціальних проблем в потерпілих від воєнних дій громадах.  

Менеджер програм сприяння розвитку демократії та урядування Місії USAID в Україні Олександр Піскун, керівник Програми USAID «Справедливість для всіх» Девід Вон і представники програми зустрілися з представниками Благодійного фонду «СТІНА», командою Громадського центру справедливості, директором ННІ права Василем Топчієм і представниками інституту, які безпосередньо долучені до роботи центру. Вони обговорили співпрацю з місцевими органами державної влади та самоврядування, яка є запорукою швидкого та ефективного вирішення правових і соціальних проблем громади, а також проаналізували можливості для подальшої сталості та фінансової стійкості центру. 

Делегація відвідала консультаційні пункти центру, створені на базі ННІ права ДПУ та Центру надання адміністративних послуг міста Ірпінь, а також зустрілась із в. о. ректора Державного податкового університету Дмитром Серебрянським, студентами і викладачами, серед яких були і консультанти навчальної лабораторії «Юридична клініка», які безпосередньо надають консультації мешканцям громад в пунктах центру. 

Під час зустрічі зі студентами керівник Програми USAID «Справедливість для всіх» Девід Вон зазначив, що на сьогодні в Україні за сприяння програми працює 23 громадських центри правосуддя в 15 областях України. Вони різні по формату, але всі роблять одну спільну справу – надають цілий ряд послуг в сфері права всім громадянам, особливо тим, які потерпають від війни в Україні та її наслідків. Він підкреслив, що Державний податковий університет — поки єдиний заклад вищої освіти в Україні, на базі юридичної клініки якого створено такий центр. Також пан Девід закликав студентів долучатись до роботи юридичної клініки і зауважив, що власний кар’єрний шлях він розпочав у подібній юридичній клініці в США, де здобув важливі знання і практичні навички роботи з клієнтами і застосування норм законодавства для вирішення нагальних проблем, з якими вони зверталися. Наостанок Девід Вон назвав чотири головні риси успішного юриста — доброчесність, працездатність, емпатія та знання законів, а також побажав студентам успіхів у формуванні власного досвіду під час роботи в юридичній клініці. 

Очільник Державного податкового університету Дмитро Серебрянський подякував гостям за візит і підкреслив, що така співпраця та реалізація подібних проєктів є додатковим стимулом і мотивацією для активного розвитку Університету, надає можливість зробити юридичну освіту більш сучасною та інноваційною, підготувати юристів-практиків, які надалі працюватимуть на користь громади та країни. 

Громадський центр справедливості на територіях Ірпінської та Бучанської громад Київської області діє за підтримки американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Справедливість для всіх».  

П’ятирічна Програма USAID «Справедливість для всіх» працює в Українi з жовтня 2021 року. Її мета – просувати ідею справедливості для всіх і кожного, хто шукає захисту порушених прав, заради ефективного реагування на правові проблеми і потреби українців через удосконалення системи правосуддя, поліпшення послуг у сфері юстиції та залучення суспільства. Програма USAID «Справедливість для всіх» надає підтримку Україні в просуванні орієнтованого на потреби людини правосуддя у тісній співпраці з українськими й міжнародними партнерами.