29 січня 1918 р відбувся легендарний бій під Крутами, в якому взяли участь українські студенти, 30 з них віддали юні життя за Україну, аби спинити більшовицьку армаду при наступі на Київ. Вічно молоді герої поховані на Аскольдовій могилі, що стала місцем пам’яті і сили. Тут у гранітному строю — обеліски з іменами Героїв, що захищали Україну на всій лінії фронту, яка розтягнулася на тисячі кілометрів незламною лінією свободи, за яку боролися Герої Крут. Їх подвиг продовжили під Містом-фортецю Бахмут.

Ці події взаємопов’язані героїчним духом всіх поколінь українців, які відстоювали незалежність країни.

Сьогодні ми згадуємо про подвиг під Крутами. Як це було, й чому такий важливий цей бій був для України понад сто років тому?

За різними даними проти наших бійців під Крутами, яких разом із студентами було до шести сотень виступило кілька тисяч більшовицьких вояків, як припускають дослідники: один наш воїн проти десяти. 
У грудні 1917-го станцію Бахмач на Чернігівщині, важливий залізничний вузол на кордоні УНР і Росії, охороняв загін Першої української військової школи ім. Б. Хмельницького. На початку 1918 року до них надійшло підкріплення з Києва — 1-ша сотня Куреня студентів Січових Стрільців. Це були студенти Українського народного університету, київського Університету Святого Володимира (нині ім. Тараса Шевченка), гімназисти старших класів. Вони зайняли оборону біля станції Крути (між Ніжином і Бахмачем), 130 км від Києва.

Бій тривав всього кілька годин, близько 300 ворожих бійців було вбито. Щоб не потрапити в оточення оборонці Крут відступили. Під час відходу наших захисників заблукало 30 студентів, які потрапили в полон до більшовиків та були страчені, відомі прізвища 19 загиблих.

Не тривалий, але героїчний бій біля станції Крути було затримав ворога на чотири дні. Це був час, необхідний для укладання Брест-Литовського миру, що означив міжнародне визнання української незалежності, котру сьогодні боронимо на всіх фронтах! Наші війська організовано відступили, руйнуючи за собою колії й мости. А Симон Петлюра мав час придушити повстання більшовиків, яке тоді ж розпочалося на заводі "Арсенал".
Саме цими днями тривали переговори між УНР і країнами Четверного союзу (Німеччиною, Австро-Угорщиною, Туреччиною та Болгарією). Важливо було, аби на той момент українська столиця перебувала під контролем Центральної Ради — затримка більшовиків під Крутами дозволила це зробити.