Державний податковий університет, Київська школа державного управління імені Сергія Ніжного, Асоціація «Професійний Уряд» та Гарвардський клуб України провели двомовний українсько-англійський телеміст на тему «Підхід України до моніторингу та оцінювання в рамках проблемно-орієнтованої ітеративної адаптації».

В ході заходу виступили спікери: директорка КШДУ, членкиня Наглядової ради Асоціації дитячих лікарень України Анна Міщенко, в. о. ректора ДПУ Дмитро Серебрянський, голова Національного агентства запобігання корупції (НАЗК) у 2020-2024 р. Олександр Новіков, президент Гарвардського клубу України, спеціаліст з моніторингу і оцінювання Світового банку, військовослужбовець ЗСУ у 2022-2024 р. Олег Халаїм, викладач ДПУ, спеціаліст з моніторингу і оцінювання проекту «MEASURE» Державного департаменту США, військовослужбовець ЗСУ у 2022-2023 р. Олексій Кононець. 

Під час заходу обговорювали комплексний підхід до вирішення складних проблем, ітерації рішень та їх адаптації до актуальних умов, можливість розбудови спроможної України в умовах трансформаційних змін та безпекових викликів.

В. о. ректора ДПУ в своєму виступі зазначив, що Україна зараз стала лідером в розробці інноваційних комп’ютерних технологій, і це важливо для створення та використання новітніх програм із застосуванням штучного інтелекту в процесі оновлення підходів до опрацювання інформації та інтеграції в цифрове майбутнє державних інституцій. 

І висловив впевненість, що це результат досягнення високих показників розвитку науки та освіти. Українські ІТ-спеціалісти працюють в найрейтинговіших компаніях або засновують власні та створюють нові ефективні програми, наприклад «Дія», беруть участь у масштабних військових розробках і вкладають свої знання і досвід, вміння і час для адаптації до викликів воєнного часу і підтримки реформаційних державних проєктів та наближення нашої перемоги. 

Очільник ДПУ підкреслив, що колаборація ІТ-спеціалістів з фахівцями інших галузей дає чудові результати. І методологія, про яку ми говоримо, є прекрасним засобом антикорупційного контролю податкової системи та ефективним інструментом для прийняття рішень і впровадження реформ, подібних до Матриці реформ, яку нещодавно презентувало Міністерство фінансів. Завдяки таким програмам система стає прозорою і зрозумілою, дозволяє опрацьовувати великі обсяги інформації, аналізувати їх і раціонально та ефективно використовувати результати. В. о. ректора Державного податкового університету, запевнив, що адміністрація та колектив ДПУ розуміє цінність подібних досліджень та обговорень і відкриті до інноваційних підходів та готові співпрацювати та відмітив, що перевагою вишу є обізнаність його фахівців в кількох сферах одночасно: ІТ та фінансовій чи податковій, тощо. На завершення промови Дмитро Миколайович побажав учасникам телемосту плідних дискусій і мотивації. 

Також були розглянуті питання: чому ітеративна адаптація підходить Україні?, моніторинг і оцінка в умовах миру і в умовах війни, запобігання корупції в умовах миру і в умовах війни. Крім цього, учасники обговорили технічні сторони роботи системи. Йшлося і про можливе залучення професорів Гарварду до наступних розробок і готовність нашого університету запросити цих фахівців з гостьовими лекціями та практично долучитися до роботи таких проєктів.  

На жаль, повітряна тривога перевала трансляцію, і учасники були змушені призупинити сесію, аби пройти в укриття, та перед цим домовились продовжити обговорення іншим разом.