14 травня 2023 року в Державному податковому університеті відбулась ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Синергетичні драйвери розвитку обліку, податкового аудиту та бізнес-аналітики», яка проходила в змішаному форматі, що дало можливість долучитися в онлайн-форматі багатьом цікавим доповідачам: науковцям, державним службовцям, фахівцям-практикам, молодим вченим, зокрема з різних країн світу

Конференція розпочалася зі слів в. о. ректора Дмитра Серебрянського, який звернувся з привітанням до присутніх. Очільник зауважив, що зазвичай для університету травень класично насичений заходами, де науковці та практики мають змогу обмінюватися ідеями, думками, напрацюваннями і таке спілкування необхідне для прогресу та додав, що відчуває приємну гордість, що саме наш навчальний заклад є таким комунікативним майданчиком, хоч і  значно постраждав від військових дій, та все ж відновлюється і працює,  об’єднує людей, що виносять на обговорення важливі  теми, які впливають на розвиток всіх сфер нашої країни, збільшення її оборонної та фінансової міцності. Також Дмитро Серебрянський подякував за сприяння та підтримку в проведенні  подібних заходів нашим незмінним стейкхолдерам:  Міністерству фінансів України та Державній податковій службі та наголосив, що незважаючи на обставини, ми робимо цю роботу і рухаємось вперед, демонструючи усьому світу неймовірну здатність відроджуватись, відновлюватись і діяти для забезпечення життєздатності країни та її подальшого розвитку.

Далі слово було надане доповідачам, які з глибоким знанням досліджуваних тем доповідали та пояснювали особливості, відмінності, можливості,  давали статистичні порівняння, ділилися висновками та говорили про необхідні для досягнення певних результатів кроки і зміни щодо покращення становища в країні. Доповіді викликали цікавість у присутніх , які доповнювали, розгортали деякі теми, наголошуючи на важливості  та актуальності піднятих питань.  Також учасники почасту звертались до присутніх студентів, підкреслюючи їх роль в проведенні майбутніх реформ, та нові можливості, що формуються в руслі неминучих змін, та ставили  питання по темі доповіді. Приємно, що студенти виказали достатню обізнаність в професійних питаннях.

Учасники конференції, зокрема, обговорили наступні теми:

  • облік і оподаткування: контрольно-аналітичний аспект;
  • гармонізація обліково-інформаційних систем як основа транспарентності прийняття рішень на різних рівнях управління;
  • бізнес-аналіз, моделювання та управління соціально-економічними процесами на макро- та макрорівнях;
  • нові вектори архітектури національного та міжнародного оподаткування;
  • протидія мінімізації сплати податків: світовий досвід та практика України
  • Інструменти економічного відновлення підприємств, територіальних громад та регіонів України.

У ході засідання відбулося підписання Меморандуму про співпрацю між Державним податковим університетом та Аудиторською палатою України, яке здійснили в. о. ректора університету Дмитро Серебрянський та Голова Аудиторської палати України Тетяна Каменська. Співпраця передбачає допомогу у сфері аудиту та суміжних сферах та має наступні цілі: пропаганда аудиторської професії; покращення професійного розвитку та досягнення міжнародних стандартів; сприяння міжнародній інтеграції шляхом встановлення контактів з професійними асоціаціями з інших країн або з міжнародними професійними організаціями. Голова Аудиторської палати України Тетяна Каменська,  звернулась до присутніх, підкресливши, що ними проводиться велика, важлива робота,  в складні для  всіх часи, і запропонувала студентам звернути увагу на професію аудитора як перспективну та затребувану у близькому майбутньому.

Під час конференції говорили про важливість реалізації принципу верховенства права, як головну складову позитивних змін, консолідацію ІТ-ресурсів, спрощену систему оподаткування, ставлення і можливу співпрацю платників податків та контролюючих органів, запровадження аудиту в податковій системі та імплементацію глобальних ініціатив,  європейських та світових  стандартів в Україні. Присутні підтримали думку про те, що важливі рішення саме час приймати, хоч обставини складні і важкі часи, та це необхідна робота на економіку країни та її стабільність, на майбутній розвиток. Знову звертались до студентів, закликаючи їх сумлінно вчитись і слідкувати за сучасними тенденціями, використовувати можливості для розвитку та підвищення фахового рівня, цікавитись правовими економічними, фінансовими, податковими , обліковими змінами та нововведеннями не лише у нас в країні, а й в усьому світі задля досягнення за короткі терміни максимально позитивних результатів та постійного зростання компетентності і фахового рівня.

Як зазначив в.о. ректора Дмитро Серебрянський, напрацювання таких заходів є хорошим, продуманим  матеріалом, який пропонує варіанти для проведення комплексних цікавих реформ, необхідних країні,  які стосуються роботи податкової системи та інших, і мають бути запропоновані до розгляду відповідним державним органам.

Модератор заходу, декан факультету податкової справи, обліку та аудиту Володимир Краєвський, наостанок зазначив, що вдячний усім учасникам та побажав студентам  плідної праці в ролі майбутніх реформаторів.