5-6 жовтня місто-герой Ірпінь перетворилося на справжній науковий осередок — на базі Державного податкового університету стартувала Міжнародна науково-практична конференція «Вороновські читання: євроінтеграційний вектор регулювання публічних фінансів в умовах воєнного стану».

Цьогоріч до форуму долучилося понад 100 учасників із 5 країн світу. Організаторами виступили Асоціація фінансового права України, Юридична екосистема «Адвокат народу» спільно з Державним податковим університетом, Національним юридичним університетом імені Ярослава Мудрого та Київським національним університетом імені Тараса Шевченка.

Починаючи з 2016 року Вороновські читання традиційно проходять 5 жовтня — на день уродин засновника фінансового права України, академіка НАПрН України, доктора юридичних наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки України, заслуженого юриста України Лідії Костянтинівни Воронової. Місце проведення щорічних конференцій залежить від основних віх професійного шляху видатної науковиці. Честь провести цьогорічний науковий захід випала Ірпеню, оскільки саме у Державному податковому університеті було створено єдину на території СНД наукову установу, яка займалась проблемами фінансового права — Науково-дослідний інститут фінансового права (нині — Науково-дослідний інститут фінансової політики), серед засновників і працівників якого була Лідія Костянтинівна.

Особливістю Вороновських читаннь-2023 став багатонаціональний склад професійних учасників — теоретиків і практиків у галузі правового регулювання та реформування публічних фінансів. Так, участь у роботі конференції взяли науковці, юристи, політики, судді та народні депутати з Польщі, Німеччини, Казахстану та різних куточків України. А ключовими питаннями дискусій стали правова природа фінансової відповідальності; податкове регулювання в умовах євроінтеграційних процесів та воєнного стану; вплив права Європейського Союзу на національне податкове законодавство; сучасне фінансове право та право публічних фінансів; стабільність податкового законодавства в умовах воєнного стану та інші.

З привітальними словами до учасників заходу звернулися кандидат економічних наук, доцент, старший науковий співробітник, в. о. ректора Державного податкового університету Дмитро Серебрянський та доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України, директор Навчально-наукового інституту права ДПУ Василь Топчій. Вони побажали присутнім творчих успіхів та плідної праці. Також Дмитро Миколайович зазначив, що особисто знав Лідію Костянтинівну й мав честь працювати з науковицею у часи, коли очолював Науково-дослідний інститут фінансового права.

Після урочистих привітань науковий форум розпочав свою роботу у форматі доповідей та змістовних дискусій після їхнього завершення.

Фінальним акордом конференції стане звіт про діяльність Асоціації фінансового права України та засідання Комітету з присудження Премії імені Лідії Костянтинівни Воронової та вшанування переможців, яке відбудеться завтра, 6 жовтня 2023 року.