Успіх формується тоді, коли ми працюємо над чимось. З червня 2021 по лютий 2022 року наш Державний податковий університет приймав активну участь у пілотному Проєкті Асоціації юридичних клінік України «Антикорупційний комплаєнс у вищій освіті: від визначення  ризиків до їх подолання», що реалізовувався у партнерстві з Національним агентством із запобігання корупції за підтримки Проєкту USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДія». 

Участь у цьому Проєкті дало можливість виявити існуючи корупційні ризики, звернути увагу та те, що викликає таку можливість та усунути недоліки. Стати ще більш прозорими й відкритими у своїй діяльності, що неодмінно позитивно впливає на розвиток нашого Університету. Ми завжди із великим задоволенням долучаємось до проєктів, які сприяють розвитку та вдосконаленню роботи Університету, оскільки це дає можливість стати кращими та поділитися власним позитивним досвідом і отримати новий. 

Проведений моніторинг Проєктною групою, у формі опитування представників всіх груп учасників освітнього процесу ДПУ, дозволив виявити прогалини (як у самому процесі, так і у його нормативному врегулюванні), які сприяють виникненню корупційних ризиків. Це дало змогу сформувати План мінімізації таких ризиків, який був затверджений вченою радою ДПУ 28.12.2021 року та почав активно реалізовуватися.

Завдяки участі у Проєкті було прискорено відновлення роботи Комісії з етики та доброчесності, затверджено її новий склад. Були внесені зміни в існуючи положення що регулюють освітній процес, що зробило його ще більш прозорим та зрозумілим, оновлено положення про відділ по запобіганню і виявленню корупції, посадові інструкції його керівника. В Університеті у лютому 2022 року була затверджена нова Антикорупційна програма 2022-2024 та план роботи відділу по запобіганню та виявленню корупції на 2022 рік. Був доопрацьований сайт ДПУ, в якому з’явилися нові вкладки по організації публічних закупівель Університетом, доопрацьована вкладка по наданню платних послуг.

Цей проєкт також допоміг налагодити більш тісний зв’язок між органами студентського самоврядування і уповноваженого з питань запобігання та виявлення корупції, завдяки проведенню тренінгових занять на яких студенти дізналися: які є способи запобігання можливим проявам корупції та куди можна звертатись в разі їх виявлення, яка розроблена та діє система в нашому Університеті по взаємодії з уповноваженим із запобігання та виявлення корупції. Не менш важливим є питання доброчесної поведінки з написання тез, статей, наукових робіт учасниками освітнього процесу тощо. 

Крім того, враховуючи рекомендації моніторингової групи Проєкту передбачено анонімне анкетування студентів з метою виявлення корупційних ризиків під час проведення семестрового контролю, проведення якого, увійшло до плану діяльності відділу. Більш активно почала наповнюватися вкладка на сайті ДПУ «Антикорупційна діяльність», це стосується матеріалів на антикорупційну тематику та тематику щодо вирішення конфліктів. 

Хотілося б виразити слова вдячності Проєктній групі від Асоціації юридичних клінік України за долучення ДПУ до участі у цьому Проєкті, активній підтримці, слушним рекомендаціям та організації доброзичливої атмосфери.

Сподіваємося на майбутню співпрацю.