27.10.2023 року на кафедрі фіскального адміністрування Державного податкового Університету відбулась презентація Проєкту Європейського Союзу : Модуль Жана Моне «Формування стійкого інтересу до податкової культури ЄС шляхом запровадження освітніх, наукових та комунікативних просвітницьких заходів, орієнтованих на українське суспільство» виконавцями проєкту – викладачами кафедри фіскального адміністрування. Прокопенко І.А (керівник проєкту) та Іванишина О.С. (лідер проєкту) поділились досвідом написання Проєкту, який отримав фінансування від ЄС в жовтні 2023 року та ознайомили колектив кафедри з цілями Проєкту та очікуваними результатами Проєкту.

Мета Проекту:

Модуль Жана Моне «Формування стійкого інтересу до податкової культури ЄС шляхом запровадження освітніх, наукових та комунікативних просвітницьких заходів, орієнтованих на українське суспільство» (далі – Проєкт) направлений на формування стійкого інтересу до оподаткування та податкової культури країн ЄС у платників податків та представників органів державної влади і управління України через запровадження системи навчальних, науково-комунікативних та інформаційно-просвітницьких заходів, які будуть орієнтувати українське суспільство на європейські стандарти та цінності в сфері оподаткування і культури сплати податків та будуть сприяти формуванню свідомого ставлення платників до сплати податків та підвищать рівень довіри платників податків до органів державної влади і управління України.

Цілі Проекту:

  1. Стимулювати досконалість викладання та досліджень у сфері оподаткування та податкової культури в країнах ЄС шляхом проведення університетських курсів в рамках бакалаврських, магістерських та програм підвищення кваліфікації.
  2. Розвивати нові компетенції студентів університетів та слухачів курсів Проєкту, які генеруватимуть нові знання та стануть агентами змін: у сфері оподаткування та розвитку податкової культури в Україні; у налагодженні взаємовигідних партнерських відносин між платниками податків та органами влади відповідно до європейських стандартів та зможуть працювати у спільних проєктах з європейськими партнерами для реалізації податкової політики в контексті постійних змін та реалій сьогодення.
  3. Сприяти зближенню України з ЄС відповідно до цілей Угоди про асоціацію між Україною та ЄС в частині імплементації стандартів та кращих практик ЄС у сфері оподаткування та культури сплати податків і дотримання податкового законодавства шляхом удосконалення податкової системи України та підвищення рівня добровільної сплати податків шляхом покращення партнерських відносин між платниками податків та органами влади.
  4. Сприяти діалогу в українському суспільстві між: студентами, аспірантами, викладачами українських університетів; представниками органів державної влади, що формують податкову політику (МФУ, ДПСУ); представниками громадських організацій, що опікуються питаннями оподаткування (Асоціація платників податків України (далі – АППУ), Спілка податкових консультантів України (далі – СПКУ); представниками громадянського суспільства та ЗМІ щодо поширення та імплементації в Україні кращих податкових практик та традицій податкової культури, які існують в ЄС.

Очікувані результати проєкту.

  1. Розробка робочих програм навчальних курсів модуля Жана Моне «Формування стійкого інтересу до податкової культури ЄС шляхом запровадження освітніх, наукових та комунікативних просвітницьких заходів, орієнтованих на українське суспільство»:
  • курсу «Оподаткування та спільна податкова політика ЄС» (для підготовки здобувачів вищої освіти другого (магістерського) рівня);
  • курсу «Податкова культура країн ЄС» (для підготовки здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня);
  • курсу «Європейські підходи до оподаткування та податкова культура країн ЄС» (для працівників ДПСУ та її регіональних підрозділів).
  1. Викладання курсів модуля Жана Моне «Формування стійкого інтересу до податкової культури ЄС шляхом запровадження освітніх, наукових та комунікативних просвітницьких заходів, орієнтованих на українське суспільство».

Викладання навчальних курсів: «Оподаткування та спільна податкова політика ЄС» (для підготовки здобувачів вищої освіти другого (магістерського) рівня), «Податкова культура країн ЄС» ((для підготовки здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня), «Європейські підходи до оподаткування та податкова культура країн ЄС» (для працівників Державної податкової служби України та її регіональних підрозділів).

  1. Проведення наукових та комунікативних заходів модуля Жана Моне «Формування стійкого інтересу до податкової культури ЄС шляхом запровадження освітніх, наукових та комунікативних просвітницьких заходів, орієнтованих на українське суспільство»:
  • круглого столу «Формування стійкого інтересу до податкової культури ЄС шляхом запровадження освітніх, наукових та комунікативних просвітницьких заходів, орієнтованих на українське суспільство»;
  • круглого столу «Актуальні питання оподаткування в країнах ЄС: досвід для України»;
  • міжнародної науково-практичної конференції «Імплементація європейських підходів до оподаткування та податкової культури в Україні»;
  1. Створення веб-сторінки модуля Жана Моне «Формування стійкого інтересу до податкової культури ЄС шляхом запровадження освітніх, наукових та комунікативних просвітницьких заходів, орієнтованих на українське суспільство» на сайті ДПУ та наповнення її відповідною інформацією.
  2. Публікація п’яти статей у наукових фахових виданнях.

Стратегічні документи, задля розвитку яких працює Проєкт:

Проєкт: Модуль Жана Моне «Формування стійкого інтересу до податкової культури ЄС шляхом запровадження освітніх, наукових та комунікативних просвітницьких заходів, орієнтованих на українське суспільство» (Грантова Угода № 101125984 – TIEU) /The Jean Monnet module «Formation of a sustainable interest in the EU tax culture through the introduction of educational, scientific and communicative awareness-raising activities, which will orient Ukrainian society toward» (Project: 101125984 — TIEU — ERASMUS-JMO-2023-HEI-TCH-RSCH) відповідає завданням та заходам, визначеним Угодою про Асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, ратифіковану із заявою Законом № 1678-VII від 16.09.2014, а саме : Розділу V «ЕКОНОМІЧНЕ І ГАЛУЗЕВЕ СПІВРОБІТНИЦТВО», Главі 4 «Оподаткування» та додатку XXVIII до Глави 4 «Оподаткування» Розділу V «ЕКОНОМІЧНЕ І ГАЛУЗЕВЕ СПІВРОБІТНИЦТВО».

Виконавці Проєкту обговорили з колективом кафедри робочий план підготовки реалізації Проєкту згідно грантової угоди 101125984 – TIEU – ERASMUS-JMO-2023-HEI-TCH-RSCH від 25.09.2023.

#JEAN #MONNET #MODULE #TAXATION #TAX #CULTURE #EXPERIENCE #UKRAINE #Формування_стійкого_інтересу_до_податкової_культури_ЄС_шляхом_запровадження_освітніх_наукових_та_комунікативних_просвітницьких_заходів_орієнтованих_на_українське_суспільство #Formation_of_a_sustainable_interest_in_the_EU_tax_culture_through_the_introduction_of_educational_scientific_and_communicative_awareness-raising_activities_which_will_orient_Ukrainian_society_toward

#Еразмус #Жан #Моне #Модуль #Оподаткування #податкова #культура #ЄС

Презентація Проєкту на кафедрі за посиланням.