26 березня 2024 року кафедрою кримінального судочинства та аналітичної діяльності  Навчально-наукового інституту економічної безпеки та митної справи у форматі тренінгу проведено засідання наукового гуртка кафедри «Детектив» на тему: «Виявлення та документування фактів вчинення кримінальних правопорушень під час здійснення фінансових розслідувань». Учасники тренінгу: (тренінг проведено у режимі online)   –  прийняли участь студенти 3-4 курсів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти (всього 17 осіб) (див. фото). 

Модератори тренінгу: завідувач кафедри, к.ю.н., Колосовський Євген Юрійович, доцент кафедри, к.ю.н., доцент, Чигрина Галина Леонідівна, студентка групи ПМПФ-20-2 Будник Віроніка.

Чигрина Г.Л. поділилася власним досвідом  практичної роботи щодо виявлення та документування фактів вчинення кримінальних правопорушень  у сфері господарської діяльності та оподаткування у період часу з 1985 по 2000 рік, зазначивши важливість командної роботи співробітників ревізійних, оперативних та слідчих підрозділів у протидії злочинності.

Колосовський Є.Ю. наголосив на важливості командної роботи у бідь-якій сфері діяльності, зокрема у правоохоронній, пов’язаній з фінансовими розслідуваннями, виявленням фактів незаконного збагачення та інших правопорушень, вчинених у сфері господарської діяльності та оподаткування.

Будник В. у контексті тематики тренінгу, враховуючи важливість командної роботи, поділилася власним досвідом навчання, роботи над проектом та конференції у мережі міжнародних лабораторій  FORTHEM.  Навчання проходило під патронатом Альянсу «FORTHEМ», у період першого семестру, у межах проекту "Підтримка співпраці Опольського університету з українськими університетами" на базі «University of Agder» у м. Крістіансанд, Норвегія.

Протягом навчання студенти різних країн працювали у командній структурі FORTHEM, створюючи власні проекти. Кожна команда, яка утворилася в результаті об’єднання за спільними науковими вподобаннями,  мала свого наставника від  Норвезької організації «Наш Агдер».

Під час навчання ознайомилася з цікавими проектами дев'яти мультидисциплінарних державних дослідницьких університетів із потужним регіональним опосередкуванням у Фінляндії, Франції, Німеччині, Італії, Латвії, Норвегії, Польщі, Румунії та Іспанії, а також з роботою структурної Норвезької організації «Наш Агдер», які  продемонстрували  присутнім  приклади міждисциплінарної співпраці, поєднання технології, мистецтва, освіти для підвищення якості життя і створення нових робочих місць; мала змогу відвідати захоплюючі лекції від провідних експертів різних галузей, що дозволило сформувати нові погляди на важливі питання та тенденції у світі науки та технологій. Вразила її також висока якість викладання та здатність доповідачів пристосовувати матеріал до різних рівнів розуміння аудиторії. Колективна співпраця на конференції «FORTHEM Lab» вразила своєю ефективністю та високим рівнем взаєморозуміння серед учасників. Команда вдало взяла участь у дискусіях, обмінювалася ідеями та активно взаємодіяла для досягнення спільних цілей. Такий підхід не лише сприяв обміну досвідом, але й відкривав нові можливості для творчого розвитку та вдосконалення професійних навичок.

⠀Метою  навчання та конференції було покращити  та удосконалити спільну роботу над проектом науковців. Вероніка працювала в команді, яка опікувалася:  «Проблемами організації управлінської структури та  впровадженням нових технологій  на підприємствах з виробництва органічних, екологічночистих харчових продуктів». В останній день команда презентувала свій  розроблений проект. За результатами навчання та конференції всі учасники командних проектів  отримали сертифікати.  У вільний  час  учасники мали можливість більш детально дізнатися про організацію наукових досліджень, освітнього процесу та дозвілля у Агдерському університеті наживо, спілкуючись зі студентами цього закладу.  Особливо вразила її неймовірно потужна бібліотека університету та вмотивованість норвезьких студентів до навчання. ⠀⠀⠀⠀⠀

За підсумками навчання та конференції було досягнуто домовленості про співпрацю з університетом з альянсу FORTHEM — Університет імені Лучіана Блага (м. Сібіу, Румунія) в галузі: «Виробництва продукції продовольства з метою підтримки здоров’я населення».

За результатами тренінгу учасники гуртка зробили висновки: вміння працювати у команді збільшує шанси на успіх, для роботи у команді з іноземними спеціалістами – необхідно володіти англійською мовою на відповідному рівні!

Запрошуємо всіх бажаючих приєднуватися до засідань-тренінгів наукового гуртка «Детектив» протягом навчального року (останній вівторок місяця, початок о 15.00).