З метою забезпечення неухильного дотримання вимог Закону України «Про запобігання корупції» та запобігання вчиненню корупційних правопорушень серед працівників Державного податкового університету, розміщуємо посилання на оновлені Методичні рекомендації щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, дотримання обмежень щодо запобігання корупції, розроблені Національним агентством з питань запобігання корупції (далі – Національне агентство).

На основі досвіду діяльності Національного агентства оновлені Методичні рекомендації доповнено низкою правових позицій, серед яких:

- наявність/відсутність конфлікту інтересів під час реалізації повноважень з оплати праці (преміювання, встановлення надбавок) (п.п.14.1.6 п.14.1 розділу 14);

- конфлікт інтересів у керівника, у якого в підпорядкуванні працюють близькі особи (п.п.2.2.1 п.2.1 розділу 2);

- конфлікт інтересів у особи при прийнятті рішень щодо свого керівника (п.п.2.2.1 п.2.1 розділу 2);

- конфлікт інтересів у керівників закладів освіти, які працюють в тих же закладах за сумісництвом (п.п. 14.1.4 п.14.1 розділу 14);

- позиція Національного агентства щодо участі посадовців у заходах, пов’язаних з їх службовою діяльністю (конференціях, семінарах, громадських слуханнях тощо), за рахунок організатора заходу (добові, проїзд, харчування, проживання) (приклад 4 п.14.3 розділу 14).

Крім того, Національне агентство розробило тест, який допомагає встановити наявність або відсутність у особи конфлікту інтересів. Тест може пройти будь-яка особа, яка має сумніви щодо наявності в неї конфлікту інтересів.

Методичні рекомендації та тест на виявлення конфлікту інтересів розміщені у відкритому доступі на офіційному вебсайті Національного агентства за посиланнями:

https://wiki.nazk.gov.ua/wp-content/uploads/2022/10/Metodychni-rekomendatsiyi-vid-21.10.2022-13.pdf

https://nazk.gov.ua/uk/test-na-vyyavlennya-konfliktu-interesiv/