11 травня у Державному податковому університеті розпочав роботу Національний форум органів студентського самоврядування. Захід, організований лідерами студентського парламенту ДПУ у співпраці з Громадською організацією «Українська асоціація студентів» (ГО «УАС»), об’єднав представників органів студентського самоврядування з понад п'ятдесяти закладів вищої освіти, поважних гостей із вищих органів державної влади та адміністрації навчального закладу для обміну думками й досвідом щодо актуальних питань розвитку студентського самоврядування.

Під час офіційної частини Форуму серед інших тем студентська спільнота порушила питання дотримання мовного законодавства у діяльності вищих навчальних закладів України та обговорила цю проблематику з Уповноваженим із захисту державної мови Тарасом Кременем – поважним гостем заходу.

Тарас Кремінь наголосив, що питання мови під час війни надважливе, особливо на рівні державних установ, зокрема, навчальних закладів. Він закликав студентство активно стежити за дотриманням мовного законодавства і повідомляти про порушення: «Долучайтеся до команди тих, хто розбудовує мовну інфраструктуру країни».

Крім цього, Тарас Дмитрович ознайомив присутніх з ініціативою обрання студентських мовних омбудсменів у закладах освіти.

«Спільно з лідерами студентського самоврядування п’яти регіонів України ми створили умовну асоціацію мовних омбудсменів. Ми формуємо команду мовних амбасадорів – це люди, які із проукраїнською, державницькою позицією готові створювати нові активності, нові інноваційні рішення, які будуть посилювати нашу обороноздатність», – зазначив Уповноважений.

Наостанок мовний омбудсмен розповів про факти лінгвоциду української мови на тимчасово окупованих територіях України, про діяльність університетів, які мають статус внутрішньо переміщених, важливість їх збереження й підтримки та про позитивні зміни із переходу молоді на спілкування українською мовою.

Слід зазначити, що учасники форуму – представники студентства з різних куточків України, були одноголосні у своєму переконанні щодо мови в освітньому процесі та державних установах – виключно українська.

Адміністрація Податкового університету також має принципову позицію з питання: «Мова країни-агресора у стінах університету неприйнятна! У цьому питані ми безкомпромісні. Винятків не існує! Російська мова на офіційному рівні – табу, так само як і у повсякденному житті. Ми українці, а значить – маємо гідно представляти світові свій код нації», – наголосив очільник Державного податкового університету Дмитро Серебрянський.

Зазначимо, Податковий університет став першою комунікаційною платформою між представниками органів студентського самоврядування, мовним омбудсменом та адміністрацією закладу вищої освіти, за результатами якої учасники ініціюють створення Всеукраїнської студентської асоціації мовних омбудсменів.