Сьогодні, 11 жовтня, у Держаному податковому університеті відбулася виставка «Щоденник війни. Історії стійкості та відваги». Виставка зібрала світлини, що розповідають про життя та руйнації Університету у перші два місяці повномасштабної війни, які зробив к.е.н., доцент кафедри мовної підготовки та соціальних комунікацій, заслужений журналіст України Володимир Брадов.

Участь у заході взяли в. о. ректора Університету Дмитро Серебрянський та проректори, керівники факультетів і навчально-наукових інститутів, колектив кафедри мовної підготовки та соціальних комунікацій, студенти-журналісти та поважні гості.

Як зазначив очільник Університету, журналісти та фотографи, які від початку війни фіксують злочини російської армії на території України, не просто демонструють світові всі жахіття війни, а й формують певний архів для майбутніх поколінь, щоб вони назавжди пам'ятали про ці страшні події в нашій історії та ніколи не допустили їхнього повторення.

«... Ті фото, щоденники, спогади чи маленькі анотації, які зберегли хронологію війни — це велика цінність. Цінність, яка у майбутньому буде особливо важлива, адже перетвориться на нашу історію. А знання історії — це запорука недопущення помилок у майбутньому» — сказав Дмитро Миколайович.

Фотовиставка складалася з відеоматеріалів та інсталяцій, які розповідали про життя у сховищах Університету, що дали прихисток співробітникам і членам їхніх сімей, студентам та місцевим
жителям. Так, пліч-о-пліч, вони жили, готували їжу, підтримували один одного, зігрівали своїм диханням Університет, рятували його від вогню.

Докладніше про ДПУ у перші два місяці війни розповів безпосередній учасник тих подій, викладач, журналіст та автор фото Володимир Брадов: «Люди, які залишилися — викладачі, співробітники, згуртувалися, об'єдналися і стали певним центром для мешканців Ірпеня, бо завдяки волонтерам ми могли частково допомогти з їжею, водою... Наша присутність врятувала Університет від мародерів. Спільними зусиллями ми вистояли та зберегли навчальний заклад».

Щодо організації виставки, Володимир Вікторович зазначив, що це була командна робота. «Багато чого було зроблено завдяки ініціативності й таланту декана факультету соціально-гуманітарних технологій та менеджменту Наталії Зикун та майстерності Артема Смірнова, який з наявних матеріалів підготував відео для виставки» — розповів автор світлин.

З вітальним словом до присутніх також звернувся поважний гість виставки — представник Відділення цивільно-військового співробітництва 241 окремої бригади Тероборони м. Києва Дмитро Гаврілов.

Він подякував організаторам за можливість побачити правдиві та унікальні знімки страшних подій на території Ірпеня та Університету. Звертаючись до студентів, він наголосив: студентська молодь завжди була активною під час важливих історичних подій і ця війна — не виключення. Сьогодні чимала кількість випускників і студентів стали на захист своєї країни. Проте важливо, щоб кожен був ефективним на своєму місці та допомагав державі перемогти. Тож «здобувайте якісну освіту та підтримуйте ЗСУ! Слава Україні!» — промовив пан Дмитро.

Наш незламний Університет вистояв. Історії його звитяги та стійкості
залишаться в пам'яті і тих, кого він прихистив, і тих, хто був хранителем його територій. Дякуємо за це нашим журналістам! Пишемо нашу історію разом!

Зазначимо, фотовиставка «Щоденник війни. Історії стійкості та звитяги» — продовження проєкту партнера Університету, американського юриста, адвоката, журналіста Стівена Хамфріса, який організовував потужну виставку своїх фотографій про війну в Україні спочатку у Податковому університеті, а потім — у Галереї Університету Алабами.