30 травня 2023 року на базі Державного податкового університету проведено науково-практичний круглий стіл «Нові реалії здійснення митної справи в Україні». 

Захід проходив у змішаному форматі. Серед спікерів — експерти з митної сфери, знані науковці, фахівці та практики, сфера інтересів яких пов’язана з проблематикою круглого столу. Організаторами заходу виступив Науково-дослідний інститут фінансової політики ДПУ спільно з навчально-науковим інститутом економічної безпеки та митної справи.

Податковий університет забезпечив науково-дискусійну платформу для  обговорення та пошуку сучасних напрямів розвитку митної політики та митної системи, формування ефективних шляхів вирішення проблем вдосконалення діяльності митних органів України. 

Відкриваючи круглий стіл в.о. проректора з наукової роботи ДПУ Олександра Смірнова наголосила на актуальності даного заходу, зазначивши, що сьогодні Україна перебуває у пошуках нової парадигми реалізації митної політики з урахуванням наших реалій та воєнного стану. Також Олександра Миколаївна висловила сподівання, що науковий захід стане своєрідним містком для подальшої комунікації науковців та практиків митної сфери. 

З вітальними словами до учасників заходу звернулися:

  • директор Департаменту митної політики Міністерства фінансів України Олександр Москаленко;
  • доктор економічних наук, професор, директор Науково-дослідного інституту фінансової політики Державного податкового університету Надія Давиденко;
  • кандидат юридичних наук, доцент, директор Навчально-наукового інституту економічної безпеки та митної справи Державного податкового університету Олена Калганова. 

Надалі учасники перейшли до виступів та активного обговорення проблематики круглого столу в межах наступних тематичних напрямів:

  1. Підвищення інституційної спроможності системи митних органів.
  2. Спрощення та гармонізація митних процедур у сфері міжнародної торгівлі.
  3. Пріоритети забезпечення митної безпеки. 

Приємним сюрпризом стало нагородження завідувача кафедри митної справи та товарознавства ННІ економічної безпеки та митної справи ДПУ Олександра Гребельника та заступника директора ННІ економічної безпеки та митної справи з навчально-методичної роботи Лілію Винниченко-Кумкову відзнаками від Всесвітньої митної організації з нагоди Дня науки в Україні, що їх вручив директор Департаменту по роботі з персоналом Державної митної служби України Володимир Касьян.  

Підбила підсумки заходу та подякувала учасникам за плідну роботу його модератор — доктор економічних наук, професор, директор Науково-дослідного інституту фінансової політики Державного податкового університету Надія Давиденко. Вона також нагадала присутнім, що тези учасників круглого столу будуть розміщені на сайті ДПУ.