9 червня у Львові, на Міжнародній конференції «Інтернаціоналізація як ключ до стійкості та відновлення: перший рік програми Твіннінг» зібралися представники понад 60 закладів вищої освіти України та їхні Британські партнери з метою підбити підсумки першого року проєкту Twinning (основні досягнення та труднощі співпраці) і розглянути Стратегію програми на 2023-2024 рр.

У заході взяли участь представники понад 60 закладів вищої освіти України та Великої Британії. До конференції долучилася і представниця Державного податкового університету — в.о. проректора з наукової роботи Олександра Смірнова.

Офіційне відкриття заходу розпочалось з вітальних слів поважних гостей, серед яких:

  • голова Асоціації університетів Британії Вів’єн Стерн;
  • Керівник експертної групи з питань інтеграції до Європейського дослідницького простору Директорату науки та інновацій. Головного управління із реалізації політик у сфері науки та інновацій МОН Григорій Мозолевич;
  • Уповноважена Президента України з питань Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту Ольга Будник;
  • Голова Асоціації університетів Великої Британії Інтернешнл Джеймі Ерроусміс.

Модерував конференцію Gintaras Steponavicius, Cormack Consultancy Group.

Надалі учасники конференції розглянули шість кейсів — прикладів найуспішнішого побратимства вищих навчальних закладів Великої Британії та України; визначили пріоритети, потреби, майбутні проєкти та шляхи для внутрішньої та міжнародної співпраці на брейнстормінг сесії та прослухали доповіді на панельних дискусіях. Також на гостей чекала неформальна нетворкінг-сесія, де вони мали змогу обговорити свої ідеї, поділитися досвідом співпраці або ж просто поспілкуватися, зокрема, з представниками Cormack Consultancy Group: Азізом Буссофіане, Гінтарасом Степонавічусом та Олександром Смирновим.

Відмітимо, що за результатами конференції було визначено напрями для розширення співробітництва із твінінг-парнером ДПУ – Glasgow Caledonian University (GCU, Каледонський університет Глазго). Зокрема, педагогічної, наукової діяльності та академічної мобільності.

Партнерство закладів вищої освіти Великої Британії та України у рамках ініціативи Twinning продемонструвало здатність українських вишів об’єднуватися, ефективно взаємодіяти, отримати новітні технології, ресурси та фінансову підтримку для збереження та відбудови власних університетів.

Довідково: Ініціатива побратимства вищих навчальних закладів Великої Британії та України (Twinning Program) — це модель співпраці між освітньо-науковими установами, яка координується Cormack Consultancy Group та Фондом Президента України з питань освіти, науки та спорту за підтримки Universities UK International. Ініціатива дозволяє університетам Великобританії підтримувати своїх українських колег у галузі освітньо-наукового співробітництва.

Основна мета Twinning — зберегти цілісність української системи вищої освіти і допомогти закладам вищої освіти України вийти з кризи за допомогою додаткових ресурсів, навичок та потужного міжнародного досвіду. Twinning передбачає довгострокове зобов’язання (мінімум 5 років) між освітніми установами-учасниками для сприяння стабільному та взаємовигідному партнерству.