Сьогодні у Державному податковому університеті провели заняття щодо правил безпеки поводження з вибухонебезпечними, підозрілими або схожими на боєприпаси предметами. Інструктаж для науково-педагогічних працівників провели фахівці представництва міжнародної гуманітарної організації ХАЛО Траст.

Мета заходу – формування культури безпечної поведінки у воєнний та повоєнний час на територіях, потенційно забруднених вибухонебезпечними предметами.

На заході присутні ознайомилися з видами вибухонебезпечних предметів, що найбільш розповсюджені на території України та правилами поведінки в разі їх виявлення. Колектив університету також дізнався ознаки й маркування небезпечних територій.

 Під час лекції фахівці провели презентацію найбільш поширених небезпечних знахідок та ознайомили з правильним поводженням у небезпечних ситуаціях – при виявленні вибухонебезпечних предметів потрібно дотримуватися порядку дій, зокрема, першочергово телефонувати до екстрених служб.

“На сьогоднішній день п'ята частина України забруднена вибухонебезпечними предметами, мінами, що не розірвалися. Тому найголовніше правило, яке ви маєте запам'ятати опинившись у непередбачуваній ситуації на потенційно небезпечній ділянці - потрібно дзвонити у відповідні служби, звернутися до служб екстреної допомоги за номерами телефонів 101 або 112”, - зауважила представниця організації ХАЛО Траст.

 “Є статистика, що до 30% боєприпасів не вибухають одразу. Не підбирайте предмети, що вам не належать. Ці речі можуть виглядати цілком безпечно, але це не так. Кожного дня наші рятувальники знешкоджують такі небезпечні знахідки. Пам’ятайте, міна – не обирає жертву”, - повідомила лекторка.

У наш час важливо знати, що потрібно робити в будь-якій непередбачуваній ситуації, особливо в умовах воєнного стану.

Помічайте, упізнайте, поводьтеся безпечно! Будьте обережні! Пам’ятайте, життя понад усе!

Довідково: HALO Trust – британська благодійна та американська некомерційна організація, що займається знешкодженням наземних мін і боєприпасів, що не розірвалися, які можуть становити небезпеку для цивільних осіб. HALO є абревіатурою від Hazardous Area Life-Support organization.

qwlkjq

qdnq

lfmsdlmd