26 жовтня у Державному податковому університеті для студентів-магістрів, які навчаються за освітньою програмою «Економіка міста та регіону», а також всіх охочих прочитала відкриту лекцію професорка з ділового адміністрування Ісландського університету Інга Мінелкайте. Темою міжнародної лекції був «Сталий шлях до стійкості: роль культури. Приклад Ісландії».

Під час онлайн-зустрічі розглянули зарубіжний досвід сталого економічного розвитку та обговорили основні аспекти співпраці органів місцевого самоврядування із суб'єктами міжнародних відносин.

Інга Мінелкайте презентувала програму сталого розвитку Ісландії, особливу увагу приділила сталому розвитку природи, вона розповіла, що всі їхні проєкти направлені, щоб зробити країну більш економічно, екологічно та соціально стійкою. «Достатньо великий прибуток країни від туристів. Адже природа нашої країни особлива, і ми намагаємося її зберегти. Для цього використовуємо інновації, багато геотермальної енергії. Пріоритет - зелена, екологічно чиста енергія», - ділиться іноземна гостя.

Також професорка Ісландського університету додала: «Коли справа доходить до сталого розвитку, все залежить від людей і якщо ми щось вирішуємо, - рішення приймається колегіально, за спільним погодженим. Це означає, що ми долучаємо всі зацікавлені сторони суспільства, ми консультуємося, запитуємо у людей їхню думку, вони це бачать, тому завжди є багато орієнтацій для досягнення консенсусу», - розповіла лекторка.

Крім цього професорка поділилася, що підтримує Україну, захоплюється країною та її людьми. «Я завжди думала, що Ісландія є прикладом стійкості, як не здаватися, пережити всі кризи і знайти щось корисне, і того, як продовжувати рухатися вперед, навіть тоді, коли вас щось нещадно б’є. Але сьогодні ми, у всьому світі, знаємо, у якої країни незламний дух. І якби ви запитали у пересічних людей на вулиці, яка країна найбільш стійка, то відповідь була б однозначною - Україна. І ви щодня продовжуєте це доводити. Я думаю, що слово «Україна» стало синонімом стійкості», - говорить Інга Мінелкайте.

Наприкінці лекторка відповіла на всі питання, що цікавили учасників зустрічі , зокрема про Ісландію та її досвід.