Сьогодні війна з рф ведеться на різних фронтах одночасно, і кожен важливий на своєму, як на фізичному полі бою, так і на інформаційному та цифровому просторах.

Попри складну ситуацію, частково в укритті та з перебоями зв’язку, але відкрито та дуже щиро у Державному податковому університеті відбулася онлайн-зустріч студентів та співробітників з представницею Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

«Блокування проросійських сайтів та протидія російській агресії у Всесвітній мережі інтернет за допомогою проєкту «МРІЯ» – саме ця тема стала ключовою для обговорення онлайн-заходу.

Під час зустрічі представниця кіберполіції Анастасія Лакіза презентувала проєкт «МРІЯ» та повідомила, що кожна сучасна соціально-активна людина в Україні користується інтернетом, відповідно стикається з великим напливом неправдивої інформації. Саме тому, департамент кіберполіції створив «МРІЯ StopRussiaChannel», який обʼєднує небайдужих громадян у напрямку протидії дезінформації, блокування російськоі пропаганди у мережі Інтернет.
Також проєкт має свій телеграм-канал, де відбувається комунікація з підписниками та
висвітлення правдивої інформації, зокрема про українсько-російську війну.

Лекторка наголосила, якщо володієте інформацією про недостовірні сайти - повідомляйте, надсилайте онлайн заявки до кіберполіції. «Алгоритм такий: заходите на офіційний сайт, формуєте звернення, далі воно потрапляє в обробку і модератор протягом доби перевіряє правдивість наданих відомостей», - каже Анастасія.

Представниця кіберполіції поділилася, що в департамент щодня надходить велика кількість повідомлень з ймовірним кіберзлочинами, а все, тому що злочинці зловживають довірою інших людей. Крім цього, спілкуючись з учасниками, вона розповіла, що маючи власний профіль у соціальній мережі, вони щодня наражаються на небезпеку, адже розміщують інформацію про себе та свою родину у відкритому доступі.

Слухачі також отримали практичні рекомендації як вберегти свою персональну інформацію та не стати жертвою злочину:
- отримувати інформацію, особливо з приводу фінансових виплат, лише з офіційних джерел;
- не переходити за сумнівними гіперпосиланнями;
- не висвітлювати особисті дані, зокрема дані банківських карток, стороннім;
- мати надійну електронну адресу;
- у разі підозри шахрайських дій - одразу повідомляти правоохоронним органам, вони відповідно перенаправлять до кіберполіції.

Варто відмітити, що присутні ставили безліч питань співробітниці кіберполіції, особливо студенти ІТ-спеціальностей. Їх цікавила робота в кіберполіції, практика і заробітна плата.

Друзі, долучайтеся до боротьби на інформаційному й цифровому фронті та читайте лише перевірену інформацію!

23evaa