Це свято, яке нагадує нам про право жити у вільній країні, будувати її майбутнє. Велика шана і честь усім захисникам і захисницям, які боронять нашу землю, виконуючи мрію всіх поколінь співвітчизників про незалежність, свободу, територіальну цілісність держави. Щира подяка університетській спільноті й волонтерам, які допомагають наближати нашу Перемогу!

24 серпня 1991 року на позачерговому засіданні Верховна Рада УРСР ухвалила Акт проголошення незалежності України, зазначивши у ньому, що продовжується тисячолітня традиція державотворення в Україні, яка має право на самовизначення, передбаченого Статутом ООН та іншими міжнародно-правовими документами.

28 червня 1996 відбулося прийняття Конституції. Основний закон остаточно проголосив Україну суверенною, незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою, визнав людину найвищою соціальною цінністю і утвердив народовладдя. А однією з найдавніших конституцій у Європі є Українська Конституція Пилипа Орлика, яку було проголошено 1710 року. Зараз оригінал першої сторінки Конституції зберігається в Національному архіві Швеції.

Україна є найбільшою за своєю площею державою у Східній Європі. На її території діяв перший вищий навчальний заклад у Східній Європі – Острозька академія, яка була заснована князем Острозьким Костянтином-Василем у 1576 році. Українську мову на конкурсі краси мов у Парижі1934-го року було визнано наймилозвучнішою та найбагатшою у світі. Вона посіла друге місце після італійської. А ще українці – найспівучіша нація, яка створила близько 200 тисяч народних пісень. В ЮНЕСКО зібрано дивовижну колекцію українського фольклору та пісень народів світу. В українському фонді налічується 15,5 тисячі народних пісень, друге місце посідає Італія, яка має 6 тисяч народних пісень.

Ми варті самого найкращого! Слава Україні!