«Волю вільних не зламати» — експозиція, присвячена героїчній обороні 10 українських міст, які нагороджені Почесною відзнакою Президента України «Місто-герой України».

Минулого року саме ці міста — Харків, Херсон, Чернігів і Миколаїв, Волноваха та Маріуполь на Донеччині, Охтирка на Сумщині, та Гостомель, Буча й Ірпінь на Київщині — прийняли на себе головний удар перших атак ворога.

Виставковий проєкт, підготовлений Центром дослідження воєнної історії ЗСУ, розповідає про українські міста, що стали форпостом незламного духу та сили української нації. Організатори виставки прагнуть відзначити героїзм та стійкість громадян, які самовіддано постали на захист рідних міст під час збройної агресії російської федерації проти України.

Чому важливо знати, пам’ятати та зберігати історію, розповів студентській молоді представник Центру досліджень воєнної історії ЗСУ, лейтенант Владислав Добош, який був учасником бойових дій, а також визволення Ірпеня від рашистської окупації. Військовий також поділився подробицями звільнення міста та оборони Києва в цілому.

Триває жорстока та кровопролитна російсько-українська війна. З перших годин широкомасштабного російського вторгнення війна для українців стала народною. Гомадяни демонструють безпрецедентні у світовій історії приклади героїзму. Єдність українців забезпечила успіх захисту держави. Наші міста стали містами Героїв — містами конкретних людей, які проявили мужність і допомагали вистояти один одному у найскладніших ситуаціях, коли вирішувалася доля України.

В межах виставкового проєкту представлений «Ірпінь. Нездоланне місто».

Жителі міста одними з перших прийняли бої з використанням важкої зброї та стали на захист Києва й усієї країни. З початку березня 2022 року, під час боїв, Ірпінь зазнав жахливих руйнувань та людських втрат. Після окупації російськими військами, в місті відбувалися системні воєнні злочини. 7 березня 2022 року мешканці Ірпеня кидали свої автомобілі на зруйнованому мосту і залишали місто, пішки переходячи через річку. Протягом двох годин з міста вийшло приблизно 2000 людей. Люди тікали через поле просто під обстрілами. 26 березня бійці 72-1 окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців та 80-ї окремої десантно-штурмової бригади знищили окупантів, які намагалися прорватися до Києва. Завдяки цьому українські військові затиснули загарбників у "котел" у напрямі Ірпеня та навколишніх населених пунктів, продовжуючи відтісняти ворога від української столиці. 28 березня 2022 року українські захисники визволили Ірпінь. Протягом вторгнення у місто Державний податковий університет також зазнав значних пошкоджень, але продовжує працювати, відновлюватися та провадити освітній процес.

Проректор з науково-педагогічної роботи та соціального розвитку ДПУ Дмитро Венцковський підкреслює, що питання патріотичного виховання, яке підтримується цією виставкою, відіграє важливу роль у формуванні свідомого покоління.

Запрошуємо вас відвідати виставку, що розташована у холі корпусу С. На ній ви зможете поглибити свої знання, збагатити пам'ять та знайти нові мотиви для віри.