10 листопада 2023 року, у Всесвітній день науки в ім'я миру та розвитку, на базі Державного податкового університету відбулася Міжнародна науково-практична конференція здобувачів вищої освіти і молодих учених «Економічні, фінансові та правові процеси в умовах цифровізації». Захід проходив у змішаному форматі за участі близько 140 учасників: понад 60 осіб долучилися офлайн і близько 70 — онлайн.

Організаторами конференції виступили факультет фінансів та цифрових технологій Державного податкового університету спільно з Ірпінським фаховим коледжем економіки та права. Проводили захід за підтримки та участі українських і міжнародних партнерів, серед яких: ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», Батумський державний університет імені Шота Руставелі (Грузія), STEKOM University (Індонезія), Краківський економічний університет (Польща), Kiel University of Applied Science (Німеччина).

Наукове зібрання було присвячене актуальним проблемам теорії та практики публічних фінансів, питанням модернізації складових фінансової системи України, визначенню впливу цифровізації на розвиток фінансових ринків і ролі математичних методів та інформаційних технологій
в управлінні економічними процесами в умовах цифровізації, а також особливостям економіки України в умовах євроінтеграції. Модерувала онлайн-сесію заходу д.е.н., професор кафедри публічних фінансів Оксана Гордей.

Відкриття конференції розпочалось із вітальних слів учасників, гостей та представників наукового комітету.

Від імені керівництва та ректорату Державного податкового університету до присутніх звернувся проректор з навчально-методичної роботи Іван Шемелинець: «Радий, що молодь так активно долучається до наукової діяльності, а наш заклад вищої освіти вкотре став платформою для обміну знаннями та напрацюваннями у сфері цифровізації фінансової системи. Бажаю учасникам успіхів у пошуку нових ідей для наукових досліджень, жвавих дискусій та плідної співпраці».

Д.е.н, професор, декан Факультету фінансів та цифрових технологій Володимир Корнєєв у своєму виступі наголосив на актуальності обраної тематики конференції та коротко окреслив перспективи розвитку освіти і науки в умовах цифровізації. Володимир Вікторович також висловив сподівання, що участь студентів та молодих учених у подібних заходах сприятиме їхньому подальшому науковому розвитку, збагаченню теоретичних знань та практики публічних виступів.

Від імені адміністрації Ірпінського фахового коледжу економіки та права заступник директора з навчальної роботи Олена Пустова побажала учасникам цікавих доповідей та наголосила, що наукові здобутки, які студентська молодь отримає під час заходу, можуть стати гарним підґрунтям не лише для їхнього подальшого становлення як науковців, а й будуть корисними для країни.

З вітальними словами виступили представники кафедр Факультету фінансів та цифрових технологій та іноземні партнери наукового заходу:

  • завідувач кафедри публічних фінансів, д.е.н., професор Надія Давиденко;
  • завідувач кафедри фінансових ринків та технологій, д.е.н., професор Олена Береславська;
  • завідувач кафедри кібернетики та прикладної математики, к.е.н., доцент Володимир Лаговський;
  • завідувач кафедри комп’ютерних та інформаційних технологій і систем, к.фіз-мат.н., доцент Михайло Філоненко;
  • Doctor of Science, Professor of Business Taxation, Faculty of Business Management, Fachhochschule Kiel University of Applied Sciences (Germany) Till Moser;
  • Professor, dr hab. Pomeranian University in Starogard Gdański (Poland) Marcin Kesy;
  • Assistant Professor, University of Zielona Gora, Institute of Economics and Finance, Zielona Gora. President Foundation «Ukrainian Scientific Diaspora in Poland» (Poland) Viktoriia Hurochkina.

У підсумку онлайн-сесії декан Факультету фінансів та цифрових технологій Володимир Корнєєв подякував учасникам та західним партнерам за участь у науковому зібрані, а здобувачам і молодим ученим нагадав, що «кожна подібна конференція, ваш виступ та прагнення — цеглинка у вашій науковій конструкції. І нам приємно спостерігати вашу зацікавленість наукою та прагнення до розвитку. Успіхів вам!».

Далі робота конференції продовжилась в офлайн-форматі, у секційних засіданнях.

Варто зазначити, що на адресу оргкомітету конференції надійшло понад 120 наукових тез з 5 різних країн, які увійдуть до збірника наукових тез, який буде видано за результатами роботи Міжнародної науково-практичної конференції здобувачів вищої освіти і молодих учених «Економічні, фінансові та правові процеси в умовах цифровізації».