В період 3 - 7 липня 2023 року в м. Бургас, Болгарія пройшла VІІ міжнародна науково-практична конференція «Україна, Болгарія, ЄС: сучасні тенденції розвитку науки, технологій та інновацій». Цього року в конференції взяли участь 52 учасники з 15 навчальних закладів України, Болгарії, Нідерландів, Республіки Польща, Грузії та Молдови. В якості співорганізатора, до проведення конференції долучився і Державний податковий університет.

Урочисте відкриття конференції здійснили співголови організаційного комітету  д.е.н., професор Іван Дімітров, від Університету «Проф. д-р Ассен Златаров», Болгарія, та д.е.н., професор  Надія Давиденко, від Державного податкового університету, Україна.

На запорошення професора Івана Дімітрова, участь у відкритті конференції взяла представниця адміністрації ДПУ, в.о. проректора з наукової роботи, Олександра Смірнова. Олександра Миколаївна передала вітання і побажання плідної роботи учасникам конференції від в.о. ректора Державного податкового університету Дмитра Серебрянського,  презентувала університет і його міжнародну діяльність та запропонувала напрями подальшої співпраці.

Від імені громади міста-героя Ірпеня, Олександра Смірнова подарувала Університету «Проф. д-р Ассен Златаров» книгу Петра Щербини «Битва за Ірпінь». Ця книга є хронологією подій, які відбувалися наприкінці лютого – у березні минулого року в місті Ірпінь на Київщині.

Від грузинської сторони участь у відкритті конференції взяв д.е.н., професор Георгій Абусалідзе, завідувач кафедри фінансів, банківської справи і страхування, Державний університет ім. Шота Руставелі (місто Батумі, Грузія), який, окрім іншого, зазначив, що 24 лютого 2022 року прийняв для себе рішення вивчити українську мову. Варто зазначити, що свою обіцянку він дотримав – його виступ був українською мовою.

Пленарне засідання відкрила д.е.н., професор, директор НДІ фінансової політики Державного податкового університету Надія Давиденко. Вона представила доповідь на тему: Фінансово – економічні наслідки війни для України та світу.

Цікавими та змістовними були також доповіді учасників від грузинської сторони, зокрема к.е.н., доцент Георгій Різвадзе представив доповідь на тему оцінки інвестиційного клімату Грузії, а Рамін Цімарідзе – оцінки інвестиційного потенціалу країни.

Молдавська колега з Технічного університету Молдови д.е.н., професор Наталія Мокану говорила про технічне забезпечення податкового контролю.

Представниця Університету ім. Яна Коханєвського (місто Кельць, Республіка Польща) д.е.н., професор Наталія Васілєвська поділилася результатами дослідження на тему забезпечення фінансової безпеки на мікрорівні.

Прикладні проблеми системного аналізу представили д.ф.-м.н., професор, Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олександр Наконечний та його колега Олександр Вайкстра з Бізнес Університету Нейенроде (місто Брейкелен, Нідерланди).

Робота конференції продовжилася в секційних засіданнях. В рамах роботи секції «Фінанси та бухгалтерський облік: національні особливості та світові тренди» к.е.н., доцент Олександра Смірнова зробила доповідь на тему «Поточний рівень платоспроможності банківського сектору України». Ця доповідь стала результатом спільного дослідження, проведеного з д.е.н., професором Володимиром Корнєєвим. А в рамках роботи секції «Управління національною економікою та економікою підприємств», ще одна представниця ДПУ, к.е.н., доцент Ольга Ключка зробила доповідь на тему «Світовий досвід оптимізації структури доходів підприємств та можливості його використання в Україні».

За результатами роботи конференції всі її учасники отримали відповідні сертифікати міжнародного зразка.

Довідково: Міжнародна науково-практична конференція «Україна, Болгарія, ЄС: сучасні тенденції розвитку науки, технологій та інновацій» традиційно, сьомий рік поспіль, проходить в Університеті «Проф. Д–р Асен Златаров» – м. Бургас (Болгарія). Основними темами конференції є питання управління національною економікою та економікою підприємств, фінанси, банківська справа і страхування,  бухгалтерський облік та оподаткування, сучасні дослідження в сфері гуманітарних і юридичних наук в контексті євроінтеграції.

Незмінним співорганізатором конференції, від української сторони, виступає д.е.н., професор  Надія Давиденко, яка навесні цього року очолила Науково-дослідний інститут фінансової політики Державного податкового університету.

Також, нагадуємо, що 3 липня 2023 року було укладено Меморандум про співпрацю між Державним податковим університетом та Університетом «Проф. Д–р Асен Златаров», єдиним державним університетом в своєму регіоні. Цей документ став першим, з 2005 року, підписаним офіційним документом про співпрацю між ДПУ та представниками Болгарії.

Ще одним партнером ДПУ у Болгарії, з 2005 року, є Варненський вільний університет Чорноризця Храбра, приватний ЗВО у м. Варна. ДПУ та Варненський вільний університет проводили спільні конференції, організовували стажування та підвищення кваліфікації у Європейському союзі. На жаль, епідемія COVID-19 перервала цю тісну співпрацю.

Сподіваємося, за рік, станеться те, про що ми всі так мріємо і на наступній,  VІІІ міжнародної науково-практичної конференції «Україна, Болгарія, ЄС: сучасні тенденції розвитку науки, технологій та інновацій» буде значно більше представників України. Дякуємо нашим науковцям, які не словом, а ділом привертають увагу до України використовуючи наукову трибуну.