З 6 по 10 травня 2024 року  у місті Вільнюс, Литва, пройшов Staff Training Week 2024 "Applied RDI: Connect, Create, Change" at VIKO (Міжнародний тиждень підготовки персоналу на базі Вільнюського коледжу VIKO (VILNIAUS KOLEGIJA | HIGHER EDUCATION INSTITUTION), в якому наш університет представляла  проректорка з наукової роботи Олександра Смірнова. Цей  міжнародний захід об’єднав  учасників з 40 країн - представників закладів вищої освіти з Європи, Азії, Африки та Південної Америки - у дослідженнях та отриманні нових навичок, спрямуванні  на експериментальні розробки та інновації для більш ефективного впливу на регіональний розвиток, а також ознайомив гостей з культурою та історією Литви.

В ході заходу обговорювались актуальні тенденції в міжнародних відносинах, що є важливим кроком для розвитку професійних навичок та знань, налагодження зв’язків із колегами з інших країн, поглибленні співпраці. Також йшлося про можливості міжнародного обміну кадрами, програмами навчань та спільних досліджень. Тиждень був насичений зустрічами з представниками Міністерства освіти, науки та спорту Литви, Литовської наукової ради, науковцями та представниками бізнесу з Литви, Ірландії, Польщі, Німеччини. Були проведені практичні семінари з питань компетентностей дослідників та розробки стратегії наукових досліджень. Значна увага приділена можливостям програми Horizon Europe: Вивчення можливостей обміну кадрами, навчання та дослідження. Під час особистої зустрічі Олександри Миколаївни із генеральним секретарем EURASHE Джоном (JOHN EDWARDS) було досягнуто домовленостей, що Державний податковий університет стане членом цієї організації на безоплатній основі. У заключний день учасники Staff Training Week обмінялися досвідом щодо підходів до оцінки результатів науково-дослідної роботи у різних ЗВО та різних країнах.

 На Staff Training Week дослідники ВІКО  презентували свої найкращі дослідницькі кейси, учасники проводили обговорення та обмін практиками, слухали лекції іноземних дослідників. Тематика  спілкувань  була наступна: «Дослідницькі компетентності та стратегії: Чому застосовані ЗВО повинні займатися дослідженнями?», «Які компетентності потрібні дослідникам?», «Горизонт Європа: дослідження можливостей у сфері обміну персоналом, навчання та дослідження». Учасники дискутували та обмінювались досвідом. Вперше International Staff Training Week було організовано спільно з дослідницькою групою EURASHE (ReCoP - Research Community of Practice). ReCoP, запущений у квітні 2022 року і об’єднує працівників вищої освіти та спеціалістів із різних зацікавлених країн, від початківців до експертів задля створення нових синергій, щоб зробити внесок у формування європейського дослідницького простору з точки зору фахової вищої освіти. Це чудова платформа для навчання, обміну найкращими практиками та співпраці. В культурній частині заходу учасники мали змогу долучитися до екскурсії по Вільнюсу та надихнутися творчістю місцевого народного ансамблю пісні і танцю Ворута.