В Ірпені відбувся забіг «Acting for survivors» в межах міжнародної акції «16 днів проти насильства». Метою заходу був суспільний акцент стосовно небайдужості до потерпілих, які пережили або й досі перебувають в стані насильства.

Участь в забігу взяли близько1500 людей різних вікових категорій на дистанціях 200 м, 500 м, кілометр або 6 кілометрів. Учасниками забігу також стали й студенти нашого вишу. А взагалі серед учасників акції було багато жителів з багатьох куточків України, зокрема окупованих територій, які переїхали до Ірпеня. Долучалися до акції воїни, які зазнали поранення, й відновлюючи здоров’я, пробували себе на різних бігових дистанціях. Також серед учасників забігу були урядовці, представники депутатського корпусу, керівники міжнародних організацій і дипломатичних представництв, громадські, культурні діячі, міський голова Ірпеня Олександр Маркушин, також поліцейські різних підрозділів, і ті, хто безпосередньо реагує на виклики домашнього насильства, які надходять на лінію 102: це і патрульна поліція, і спеціалізовані поліцейські групи, які виїжджають виключно на ці виклики. Під час заходу також було встановлено новий рекорд України у номінації "Наймасовіший забіг проти проявів насильства над цивільним населенням".

«Це дійсно той захід, який показує небайдужість, об'єднання", — наголосила на брифінгу перед забігом заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко.

За її словами, протягом 2023 року до Національної поліції надійшло 244 тисячі заяв і повідомлень про вчинення домашнього насильства. 77% — це звернення від жінок, 20% від чоловіків, решта від дітей. Таким чином  спостерігаються тенденції, що кривдниками стають люди, які зазнали травм внаслідок війни в зоні бойових дій. Травмуючи своєю агресивною поведінкою інших, вони показують свою зраненість. Як зазначила заступниця міністра МВС Катерина Павліченко, такі заходи об’єднують усіх і спонукають до колективного усвідомлення ситуації та попередженн, або недопущення випадків насильства. Назрів час розробки програми роботи з кривдниками.

Зараз ця робота триває,  фахівці напрацьовують методики — попереду їх  масштабування. І першою масштабною акцією цих напрацювань став благодійний забіг «Acting for survivors».

Зазначимо, що ця акція –  масштабна ініціатива Офісу Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної спільно з ГО «UA Experts», за підтримки ООН в Україні. Спортивний захід об’єднує сотні учасників з українських міст, а також  діаспору у Чикаго, США.