Основним завданням сучасної вищої освіти України є забезпечення належної якості підготовки фахівців, що ґрунтується на сучасних досягненнях світової науки та етичних принципах і виховує розвинену особистість. Але будь-яка освіта має бути спрямована насамперед на забезпечення соціальних та економічних потреб держави, її розвиток та інтеграцію в європейський простір.  Міністерство освіти і науки України зараз здійснює оптимізацію мережі закладів вищої освіти України.

Ще один крок реформи: оптимізація університетів. Деякі з них закриють, а деякі — реорганізують, як, наприклад, НАУ. Зміниться й фінансування стипендій: з 2024 планується перехід на грантову систему, яка буде частково або повністю покривати витрати на навчання студента. Стипендії залишать лише на спеціальностях, які потрібні державі. 

Міносвіти розробило проєкт про мову нацменшин в освіті, де окремо обговорювали гармонічне поєднання державної мови з мовами корінних народів. Ну і звичайно, остаточно перекреслили російській вхід до системи освіти у школах.Також англійська мова стала однією з мов міжнародного спілкування в Україні.

У ВНЗ також посилять військову кафедру, збільшивши кредити на навчання, теоретичну та практичну базу та розширивши факультети, де тепер вона буде передбачена.

Щодо питань мобілізації.  Поки що відстрочку пропонують залишити таким категоріям освітян:

  • Студентам, що здобувають професійно-технічну, фахову передвищу та вищу освіту (коледжі, університети), а також асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти. Єдина умова: студенти мають вчитися на денній та дуальній формі навчання.
  • Наукові та науково-педагогічні працівники закладів вищої освіти та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання чи ступінь.
  • Викладачі, які працюють не менш як на 0,75 ставки у закладах професійної (професійно-технічної) та загальної середньої освіти.

Відстрочку можуть залишити лише для аспірантів та викладачів ВНЗ, що працюють на повну ставку, а також студентів денної та дуальної форми навчання у закладах передвищої освіти (ну і звичайно, студентів ВНЗ денної форми).