Сьогодні журналістки–розслідувачки  загальноукраїнського суспільного телеканалу та інтернет-ЗМІ у складі Національної суспільної телерадіокомпанії України «Суспільне Новини»: шеф-редакторка відділу розслідувань Інна Білецька  та журналістка з редакції розслідувань Анна Садовник зустрілися з студентами юридичного факультету та запропонували до перегляду створений ними фільм про події 2022 року «Буча: розстріляна Києво-Мироцька», що відображає військові злочини росіян у Бучі, та поділились власним досвідом проведення журналістського розслідування, в якому щохвилинно відтворено події 4 березня 2022 року.

Шеф-редакторка відділу розслідувань Суспільного розповіла, що цей фільм для них є дуже особливим, бо минулої осені за визнання найкращого у світі змагались усі мовники Європи і цей фільм був головним претендентом на перемогу, але у фіналі поступився фільму ВВС про знущання над мавпами. Це  пояснюється тим, що Європа за два роки вже втомилась від війни, та ми на таку втому не маємо права. У фільмі йдеться про трьох друзів, за віком близьким до вашого, і важливо розуміти про нашого ворога те, що показано в стрічці та ще як майбутнім правникам, звернути увагу на моменти розслідування, сказала журналістка.  

Тематика фільму не залишила байдужими глядачів. Страшні події і вчинки та їх наслідки – привід не лише до опрацювання з юридичного аспекту, але й болісні досвід і розуміння усіх, кого торкнулась війна. Фільм розповідає історію  чотирьох сімей, кожна з яких понесла гірку втрату під час окупації Бучі російськими військами. Це історії вбивств росіянами цивільних, що не становили для них жодної загрози. Вбивств жорстоких і безглуздих, як і всі дії росармії. Під час перегляду в залі була глибока тиша, якою зазвичай вшановують загиблих. Зважаючи на вік і характери головних героїв фільму, це цілком зрозуміло і відповідно.

Після перегляду студенти задавали питання журналісткам, переважно щодо професійної специфіки розслідувань. Гості розповіли про свою роботу тепер і в довоєнний час та назвали інші свої роботи, змісти яких різні, та мають спільну мету – довести факт скоєння злочину та знайти винних і притягнути до відповідальності. Одним з питань було «Для чого оголошувати про підозру окупанту посмертно, який в цьому сенс?». Відповідь виявилась логічною і очевидною: це дуже важливо, бо скоєно злочин і винні мають буті покарані, навіть якщо це відбувається посмертно, справедливе покарання має бути винесене. А ще це додатковий доказ до низки доказів про злочини росіян, які, усі ми віримо, будуть розглянуті гаазьким судом та призведуть до покарання винних, коли виборемо  нашу перемогу і перейдемо до справ правосуддя.