Наталія Петрівна Мацелюх – доктор економічних наук, професорка, гарант освітньої програми «Економіка міста і регіону», завідувачка кафедрою економічної політики факультету податкової справи, обліку та аудиту Державного податкового університету.

«Питання економіки мені завжди були цікавими, адже це фундамент будь-якого суспільства, будь-якої держави. Змінювався світ, змінювалися і правила ведення господарства в країнах. З часом економіка визначилася як наука. Існують численні її визначення. Доволі дієвим методологічно є наступне:економіка це сукупність економічних відносин, котрі співвідносяться з відповідним рівнем розвитку продуктивних сил суспільства. Поява економіки як науки стала безцінним інструментом, що допоміг людству вимірювати різні показники. Вона допомагає краще зрозуміти як саме працюють закони розвитку світу.

Поява економічної політики як науки значно розширила розуміння людства і поставила питання: які економічні сили взаємодіють із суспільством і як ці взаємодії впливають на життя суспільства?

 «Економічна політика дає нам змогу зрозуміти такі явища як інфляція, процентні ставки, зростання ВВП, оподаткування, регулювання, зрозуміти економічний клімат у країні та у світу взагалі» – знайомить з основами економічної науки Наталія Петрівна.

Сучасний світ настільки інтегрований, що економіка і політика вийшли за межі однієї держави та перестали бути національними, стали інтернаціональними. Сьогодні науковці кафедри працюють з цими класичними поняттями з урахуванням найсучасніших тенденцій сталого розвитку. Так, на кафедрі економічної політики у 2019 році з’явилася інноваційна магістерська програма «Економіка міста і регіону», яка успішно пройшла акредитацію у 2021 році.

Зараз професорка Наталія Мацелюх разом з деканом факультету податкової справи, обліку та аудиту, д.е.н, професором Володимиром Краєвським та колективом однодумців працюють над розвитком та інтернаціоналізацією магістерської програми.

У 2022 році на навчання до ДПУ за цією програмою прийшла найбільша кількість студентів. Пояснення такому явищу одне: зруйновані російськими військами під час навали у лютому 2022 року українські міста потребують якісного відновлення і відродження на засадах сталого розвитку. Студентам не байдуже, яким стане місто, які інноваційні інструменти будуть сприяти його відбудові. Головний посил студентської молоді сьогодні - бути корисним своїй державі в цей непростий історичний період. Це свідчить про те, що запроваджена програма на часі і потребує якісно нової генерації фахівців, обізнаних на практиках сталого відновлення, розвитку регіонів і міст.

Для генерування нових знань та інноваційних практик викладання і впровадження їх у навчальний процес колектив викладачів кафедри економічної політики наполегливо працює над втіленням європейських політик сталого розвитку міст і регіонів в освітню та наукову діяльність.

2022 рік став для науковців переможним у виборюванні Гранту ЄС за програмою Ерасмус+, модуль Жана Моне. Тема надзвичайно актуальна: «Політика сталого розвитку ЄС: досвід для українських міст і регіонів в умовах децентралізації». Загальна сума виграного вченими Гранту становить 30 000 Євро. Міжнародний Грант належить Університету і є інструментом залучення інвестицій в освітній процес та наукову діяльність. Мета такого заохочення – інтернаціоналізація, розвиток освітніх програм Університету, покращення інституційних можливостей університету в частині підготовки економістів, бухгалтерів, журналістів . Особливо слід також відмітити ініціативу кафедри щодо навчання держслужбовців, їх підвищення кваліфікації в межах Гранту. Також передбачається викладання гостьових лекцій школярам та студентам коледжів з метою ознайомлення з європейськими цінностями та кращими практиками європейського розвитку міст та регіонів.

Такі обставини спонукають деканат і кафедру тісно співпрацювати з Ірпінською міською адміністрацією. Так, голова міської ради Олександр Маркушин очолює екзаменаційну комісію з захисту магістерських робіт за даним напрямом. Результати випуску магістрів і бакалаврів Державного податкового університету показали, що випускники освітньої програми « Економічна політика» затребувані та обіймають посади в органах місцевого самоврядування. Декотрі йдуть в науку. Так, Сергій Когут є депутатом Ірпінської міської ради і працює над дисертацією за напрямом «Інклюзивна економіка та відновлювана енергетика».

 «Вважаю розроблену нами програму унікальною для студентів, адже в перспективі вона дає можливість кожному випускнику креативно попрацювати над відновленням і розвитком своїх міст , а також може перерости в програму отримання подвійного диплома спільно із Європейськими закладами-партнерами».

Ми впевнені, що зараз нашій державі потрібне нове бачення розвитку міст спрямоване на комфорт, соціальні, екологічні та економічні безпеки. Наше завдання, як науковців, виховати фахівців які будуть «мислити містом» – є такий термін в сучасному містобудуванні. Ще одну проблему ми маємо подолати – демографічну. Наповнення українських міст має відбутися за рахунок мігрантів (адже у нас зараз велика демографічна яма). А ті, хто приїде (повернеться ) до нас із-за кордону на постійне місце проживання, зможуть поселитися тільки в комфортних для проживання містах. Над цим ми зараз наполегливо працюємо і сподіваємося на вливання до нашого наукового колективу креативно мислячої, ініціативної молоді» – завершила свою розповідь Наталя Петрівна.

Побажаємо викладачам і співробітникам кафедри «Економічна політика» успішного втілення в життя наукових задумів!

Друзі!

Чекаємо вас у нашому Податковому на кафедрі економічної політики!

Питання можна відправити на електронну адресу: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. 

Консультації за номером телефону: 0667061740 – Наталія Петрівна.