Сьогодні у Державному податковому університеті відбулась лекція щодо правил поводження з вибухонебезпечними та підозрілими предметами, яку доступно і цікаво провела Юлія Сергєєва — фахівець мобільного рятувального центру швидкого реагування ДСНС України.

В ході лекції та відео-презентації слухачі отримали докладну інформацію про найбільш поширені вибухові прилади, які ворог застосовує для замінування наших територій та почули цінні поради як убезпечити себе, у разі виявлення таких предметів, дізналися про ознаки і маркування небезпечних територій.

Дізнавалися також як треба діяти у випадках виявлення вибухових засобів, аби зберегти життя та здоров’я і не наражати на небезпеку інших.  

На жаль, на сьогоднішній день 30% території України забруднені вибухонебезпечними предметами, мінами, що не розірвалися, і до закінчення війни цей показник важко зменшити, адже попри постійну роботу наших саперів по розмінуванню територій, ворог здійснює нові замінування, переважно безконтактно, які важко відслідкувати і, відповідно, знешкодити. Тому найголовніше правило, яке ви маєте запам'ятати: бути обережними та уважними, максимально обмежити пересування лісовими та грунтовими дорогами, остерігатись підозрілих предметів і не чіпати навіть звичайних предметів, які вам не належать, так як вони теж можуть містити небезпечні вибухові пристрої, навіть звичайний стаканчик з-під кави. Не намагайтесь самі прибрати чи знешкодити пристрій — навіть маючи знання, що саме цей вид мін не вибухає від дотику, бо вже доволі поширений досвід, коли під такою вибухівкою схована так звана «міна-сюрприз», яка вибухне миттєво та детонує основну міну.

Опинившись у непередбачуваній ситуації на потенційно небезпечній ділянці одразу телефонуйте у відповідні служби екстреної допомоги (101 або 102, 103).

Доповідачка наголосила, що більшість вибухових пристроїв не мають терміну давності і не запрограмовані на самознищення. Це «універсальний солдат», який не потребує спеціальних умов, взагалі жодних, але чекатиме жертву доти, доки не виконає свою функцію – вбити чи скалічити, і йому байдуже, чи це буде дитина, тварина, літня цивільна людина чи військовий. Найстрашніше, що ворог ховає вибухівку навіть всередині дитячих іграшок, чим свідомо наражає на небезпеку дітей. Наші вороги здебільшого використовують заборонені Женевською конвенцією вибухові пристрої, які містять безліч смертельно небезпечних гострих частинок, що наносять глибокі рани та пошкоджують внутрішні органи і системи, позбавляючи життя. Багато засобів зорієнтовані на нанесення важких травм, невідновних пошкоджень, в разі яких людина може загинути від втрат крові. 

Війна в країні триває, і це не дає змогу фахівцям перевіряти території на наявність вибухових пристроїв, та хочемо вас закликати бути пильними та обережними, дбати про свою безпеку та життя. Маємо зазначити, що навіть коли війна скінчиться, ще знадобиться багато часу та зусиль, аби очистити території від вибухового сміття, тож вивчайте правила поведінки у разі виявлення підозрілих предметів, будьте уважними, бережіть себе!