В Національній академії наук України відбулося організаційне засідання Консультативно-наукової ради Рахункової палати, в якому взяв участь в. о. ректора Державного податкового університету Дмитро Серебрянський, який увійшов до складу цієї ради.

Крім членів ради, учасниками зібрання були також були запрошені гості, академіки, представники закладів вищої освіти та органів державної влади.

Головною темою обговорення стали пріоритетні завдання Рахункової палати на 2024-2025 роки та їх перспективи.

На засіданні було розглянуто низку важливих питань. Зокрема, учасники заходу обговорили практики застосування в офіційному і науковому обігу України понятійно-категоріального апарату фінансової системи та його використання в державному аудиті, а також сучасну парадигму публічних фінансів як складової фінансової системи.

Порушили питання про стан імплементації міжнародних стандартів INTOSAI. Йшлося про наукові рекомендації щодо актуалізації сфер застосування перекладених державою стандартів INTOSAI-P — основоположних принципів діяльності вищих органів аудиту (ВОА).

Під час засідання було затверджено склад керівництва секції Консультативно-наукової ради з питань інституційного розвитку Рахункової палати, а також Методологічних груп з питань імплементації міжнародних стандартів INTOSAI, систематизації понятійно-категоріального апарату фінансової системи та державного аудиту, а також впровадження аудиту консолідованої фінансової звітності на рівні держави.

Засідання завершилося активним діалогом, після чого було затверджено план роботи Консультативно-наукової ради на 2024-2025 роки.

Варто зазначити, що у рамках співпраці з Рахунковою палатою Державний податковий університет розробив наукові рекомендації та висновки щодо перекладу міжнародних стандартів INTOSAI на державну мову. Зокрема щодо таких стандартів, як:

  • ISSAI 100 — Фундаментальні принципи аудиту державного сектору
  • ISSAI 200 — Принципи фінансового аудиту
  • ISSAI 2000 — Застосування стандартів фінансового аудиту
  • GUID 2900 — Керівництво до стандартів фінансового аудиту

Також визначено напрямки актуалізації їх застосування у подальшій діяльності Рахункової палати.

«Велика честь бути долученими до діяльності, яка спрямована на забезпечення прозорості в бюджетному процесі, зміцнення фінансової системи країни та стабільного розвитку економіки», — зауважив Дмитро Серебрянський.

Варто зазначити, що в подальшому заплановано активне посилення співпраці університету з Рахунковою палатою в напрямку освітянської та наукової діяльності для зміцнення державного фінансового контролю в Україні.