Голова Ради керуючих Світового банку та Міжнародного валютного фонду, Міністр фінансів України, випускник ДПУ взяв участь у Щорічних зборах МВФ та СБ, а також зустрівся з міністрами фінансів країн G7, Скандинавії та іншими. Як повідомляє міністр фінансів на своїй ФБ-сторінці, загалом за тиждень проведено 72 зустрічі.

У 2023 році Сергій Марченко представляє Україну у ролі Голови Ради керуючих Світового банку та МВФ. Такий статус Україна отримала вперше за 30 років членства в СБ та МВФ.

Нагадаємо, він є гордістю Державного податкового університету України, який закінчив 21 рік тому, а сьогодні відстоює фінансовий фронт України на світовому рівні.

Зокрема 13 жовтня, під час Щорічних зборів у Марокко він головував на пленарному засіданні, в якому взяла участь Керуюча директорка МВФ Крісталіна Георгієва, Президент Світового Банку Аджай Банга, голови та менеджмент міжнародних фінансових організацій, міністри фінансів, голови центробанків. Загалом на форумі зібралося більше 3000 учасників.

Який головний меседж був у виступі Сергія Марченка на даному заході? Він акцентув увагу на глобальних викликах, які постали перед Україною та іншими державами: подоланні наслідків від війн, стихійних лих, інфляції, геополітичної фрагментації.

«Коли держави-члени Світового банку та МВФ опиняються в кризовій ситуації, Світовий банк та МВФ завжди приходять на допомогу. Вони солідарні, мають необхідні знання та ресурси, аби запропонувати свої рішення. Вони — як давні друзі, як економісти, як керівники проектів, як радники, готові засукати рукави і взятися до роботи…Сьогодні ми зустрічаємося в тіні Атлаських гір. Там, де, згідно з міфом, Зевс прирік Атласа вічно тримати небо на своїх плечах. Наша ноша не така важка, але світ дивиться на нас. Світ дивиться на нас, бо наші інституції довели, що вони можуть перетворити хаос на стабільність. Вони можуть перетворити відчай на надію. Світ дивиться на нас, бо якщо рішення можна знайти деінде, то їх можна знайти тут. Як хранителі цих інституцій, ми повинні запитати себе, що ми можемо зробити, як їх відновити, щоб відповісти на виклики нашого часу. Бо відновлення — це шлях уперед». 

Продовжуючи роботу в рамках Щорічних зборів МВФ та Світового банку, протягом тижня Міністр фінансів України Сергій Марченко провів зустрічі з міністрами фінансів країн G7 — з Заступницею Прем'єр-міністра, Міністеркою фінансів Канади Христею Фріланд, Міністром фінансів Японії Судзукі Сюн’ічі, Міністром економіки, фінансів, промислового та цифрового суверенітету Франції Бруно Ле Мером, Канцлером казначейства Сполученого Королівства Джеремі Гантом, Міністром фінансів Федеративної Республіки Німеччина Крістіаном Лінднером.

У ході цих зустрічей обговорено забезпечення потреб держбюджету України наступного року, а також використання заморожених активів рф на користь України.

“З перших днів повномасштабного вторгнення партнери G7 були пліч-о-пліч з Україною, підтримуючи нас у всіх можливих напрямах, як у фінансовій сфері, так і військовій, гуманітарній, енергетичній, а також у відновленні. Пільгове фінансування та гранти від країн G7 стали ключовими у забезпеченні збалансованості держбюджету України та фінансуванні критично важливих видатків. Від 24 лютого 2022 року G7 спрямували до ДБУ майже 33 млрд. доларів США. Більше половини всього зовнішнього фінансування за цей період”, — сказав Сергій Марченко. 

Загалом з початку повномасштабного вторгнення Мінфін України залучив до держбюджету 64,9 млрд доларів США зовнішнього фінансування. Найбільші донори — ЄС, США, МВФ, Канада, Японія, Світовий банк, Великобританія та Німеччина. 

Окремо Сергій Марченко відзначив внесок Японії, яка головує в G7 у 2023 році, у підтримці українського питання на порядку денному міжнародних заходів, а також у покращенні координації фінансової допомоги для України.

Як повідомив офіційний сайт Міністерства фінансів, обговорюючи бюджетні потреби України у 2024 році з представниками G7, Міністр фінансів розповів про головні показники, які передбачені проектом держбюджету.