9 листопада 2023 року Верховна Рада України прийняла проєкт Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» у другому читанні. Загалом доходи держбюджету збільшено порівняно з першим читанням на 22,2 млрд грн і становитимуть 1 трлн 768 млрд гривень. 

«Пріоритети держбюджету зрозумілі: зміцнення обороноздатності, захист населення, підтримка ветеранів, підвищення соціальних стандартів та відновлення економіки. Бюджет враховує основні орієнтири майбутньої Української доктрини Президента України», — повідомив міністр фінансів України Сергій Марченко під час виступу у Верховній Раді України. 

Варто зазначити, що незважаючи на воєнний стан, на потреби освіти наступного року закладено майже на 22% більше, ніж 2023 року. Це дасть змогу підвищити зарплати педагогічним працівникам: на 10,4% з 1 січня і ще на 12,6% з 1 квітня (за тарифною сіткою).

Посилене фінансування дозволить освітній сфері здійснити виконання низки необхідних робіт і заходів. А саме: облаштування укриттів у закладах, що надають загальну середню освіту; друк підручників; оснащення класів; придбання навчальних матеріалів і шкільних автобусів тощо. У бюджеті 2024 року передбачено збільшення інвестицій у науку на понад 20%, порівняно з видатками у 2023 році.

Міністр фінансів у своїй колонці в «Економічній правді» прокоментував наступне:

«Виходячи з високої ймовірності, що війна буде тривати протягом всього 2024 року, видатки на фінансування сектору безпеки та оборони становитимуть більше половини у загальній структурі, або 1,69 трлн грн.

Нагадаю, що армію ми фінансуємо за рахунок власних внутрішніх надходжень: податкових і митних зборів, запозичень. Тому закликаю вас інвестувати в перемогу шляхом купівлі військових облігацій (за рівнем дохідності та безпеки державні цінні папери об’єктивно є найпривабливішим інвестиційним інструментом на ринку).

Окрема подяка сумлінним платникам податків, завдяки яким ми маємо можливість фінансувати наш опір агресору.

Доходи, отримані від ПДФО з військових, — це публічні, суспільні кошти, які мають розподілятися відповідно до тих умов та обставин, в яких ми існуємо.

Вони будуть використані для наближення нашої перемоги та спрямовані до спеціального фонду держбюджету з їх цільовим використанням: на виробництво та закупівлю морських дронів і БПЛА (43,3 млрд грн), а також 51 млрд грн на впровадження нових технологій в секторі ОПК та для виготовлення зброї.

Разом з тим, всі кошти з дорожнього фонду на наступний рік (95,2 млрд грн) також будуть перенаправленні на потреби оборони, що дозволить мобілізувати усі можливі внутрішні ресурси на цей напрямок. Це не тільки інвестиція у перемогу, але й створення нових робочих місць та підтримка економіки.

Тимчасові зміни до бюджетного кодексу в контексті військового ПДФО та низка запроваджених додаткових дотацій місцевим бюджетам при цьому дозволять вирівняти ситуацію з надходженнями в громадах і їх грошовий ресурс буде більшим за показник 2021 року на 62 млрд гривень.

Тому занепокоєння, що перерозподіл може викликати дефіцит у місцевих бюджетах для покриття ключових потреб, є безпідставними. Такі дії не тільки позитивно вплинуть на фінансування національної оборони, але й будуть підтримані заходами, які забезпечать баланс між бюджетними надходженнями на рівні громад. 

Передбачене збільшення мінімальної заробітної плати: з 1 січня 2024 року до 7100 грн, а з 1 квітня – до 8000 грн.

Продовжене пільгове кредитування для бізнесу в рамках програми "Доступні кредити 5-7-9", а також видача грантів на відкриття власної справи тощо. Для підтримки бізнесу спрямовано понад 30 млрд гривень».