17 травня 2024 року на базі Державного податкового університету відбувся Міжнародний науково-практичний круглий стіл до Дня Європи в Україні «УКРАЇНА – ЄС: ВИКЛИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ». Захід організовано колективом Науково-дослідного інституту фінансової політики у змішаному форматі. 

До участі у заході активно долучилися понад 50 учасників, зокрема, практичні працівники та науковці з України та Європи. Державний податковий університет забезпечив науково-дискусійну платформу щодо обговорення проблемних питань по тематиці круглого столу. До дискусії долучилися судді Конституційного Суду України, Верховного Суду України, Вищого антикорупційного суду України; представники закладів освіти з ЄС: Інституту освітнього і професійного розвитку (м. Будапешт, Угорщина), Європейського гуманітарного університету та Вільнюського Державного Університету (м. Вільнюс, Литва); а також практики з компанії “GeoComply” (м. Варшава, Польща), юридичної компанії «СНК груп», адвокатського бюро «ЛИТВИН ТА ПАРТНЕРИ», та інші зацікавлені особи.

З вітальним словом до учасників заходу звернулися в. о. ректора Державного податкового університету Дмитро Серебрянський і ректор Інституту освітнього і професійного розвитку Istvan Lytvyn.

У ході проведення Міжнародного науково-практичного круглого столу ректори підписали договір про співробітництво між Державним податковим університетом та Інститутом освітнього і професійного розвитку (м. Будапешт, Угорщина).

Далі, модератори заходу – директор Науково-дослідного інституту фінансової політики Державного податкового університету Алла Дідук та завідувач відділу дослідження міжнародної податкової конкуренції Науково-дослідного інституту фінансової політики Державного податкового університету Олена Костюченко, запропонували учасникам перейти до виступів та обговорення актуальних питань.

Неабиякий інтерес викликали доповіді: судді Конституційного Суду України – Галини Юровської; судді Земельного Суду міста Гамбурга – Корнелії Вьольк; судді Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду України – Євгена Петрова; судді Вищого Антикорупційного Суду України – Інни Білоус; начальника Хмельницької митниці Державної митної служби України – Івана Бережнюка; наукового співробітника Quality of Laboratories, SCIENSANO – Світлани Ясечко; доцента Академічного департаменту соціальних наук, голови правничого комітету Європейського гуманітарного університету – Ліліани Тимченко; адвоката, тренера-викладача у Центрі біженців – Ольги Сидоренко; провідного наукового співробітника відділу приватного права та процесу Науково-дослідного інституту приватного права і підприємництва імені академіка Ф. Г. Бурчака НАПрН України – Ольги Аврамової; адвоката, асоційованого професора факультету права Вільнюського Державного Університету – Сергія Глотова; доцента кафедри цивільно-правових дисциплін Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна – Антона Гужви; аспірантки юридичного факультету ДВНЗ Ужгородського національного університете, юристки ТОВ «СНК-груп» – Марії Гальчишак.

Під час проведення Міжнародного науково-практичного круглого столу обговорили питання використання позицій Суду справедливості Європейського Союзу в рішеннях Конституційного Суду України, обсудили необґрунтовані активи та їх стягнення в дохід держави у розрізі практики ЄСПЛ та представницькі позови щодо захисту колективних інтересів споживачів (директива про представницькі позови) у законодавстві Німеччини, негативні зобов'язання з процесуальним ефектом у римському праві та їх відлуння у сучасності. Також було розглянуто перспективи «європеїзації» Митного кодексу України, інтеграції України до системи інтелектуальної власності ЄС та питання про адаптацію українського законодавства до права ЄС в частині авторського права. Учасниками було проаналізовано образ європейської держави в цілому та імплементацію європейських житлових стандартів в Україні.

Не меншу зацікавленість та жваве обговорення викликали виступи інших учасників круглого столу. На завершення цікавого, настільки важливого обговорення питань, пов’язаних із інтеграційними процесами України в Європейський Союз, була висловлена щира надія на те, що побажання та рекомендації професійного товариства, яке складають науковці, освітяни та практики, будуть взяті до уваги на різних щаблях системи прийняття відповідних управлінських рішень.

Модератори заходу підвели підсумки Міжнародного науково-практичного круглого столу «УКРАЇНА – ЄС: ВИКЛИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ», подякували всім учасникам за активну участь та виразили сподівання на подальшу плідну співпрацю.