Вже 21 рік поспіль 21 лютого відзначаємо Міжнародний день рідної мови. Це свято не лише нагадує про культурне розмаїття і багатомовність світу, а й про право кожного розмовляти рідною мовою у своїй країні.

Українці виборювали своє право говорити українською понад 350 років. І сьогодні відстоювати його має кожен громадянин, адже, як відомо, без мови рідної й народу рідного нема. Захищати і дедалі утверджувати українську мову як державну - наше спільне завдання.

Про особливості цього дня в Державному податковому університеті розповідають філологи: «Для викладачів і студентів кафедри  мовної підготовки нашого університету день 21 лютого є знаковим. Щороку викладачі і студенти  кафедра мовної підготовки та соціальних комунікацій натхненно відзначають його цікавими активностями: За участю Міжнародної академії прикладних наук в Ломжі (Республіка Польща), Житомирського державного університету імені Івана Франка (м. Житомир, Україна), Західноукраїнського національного університету (м. Тернопіль, Україна) та Державного торговельно-економічного університету (м. Київ, Україна) 21 лютого о 10.00 проходить пленарне засідання щорічної Міжнародної науково-практичної інтернет-конференції на тему: «Українська мова та культура в сучасному гуманітарному часопросторі: аспекти міжмовної комунікації та формування комунікативної компетентності сучасного фахівця».

Цьогоріч неабиякий інтерес до заходу виявили понад півтори сотні учасників, географія яких протягається далеко за межі України, а з доповідями наживо виступлять провідні знавці української мови.

З ініціативи к.філол.н., доцента кафедри мовної підготовки та соціальних комунікацій здобувачі факультету соціально-гуманітарних технологій та менеджменту Ліани Миколаївни Науменко візьмуть участь у лекції-бесіді “Що таке суржик і чи потрібно з ним боротися”. Це захід є підтвердженням того, що

українська мова є живою та відкритою до змін та запозичень Учасники лекції обговорять межі між грамотністю та невіглаством у використанні побутової лексики в повсякденному спілкуванні.

Напередодні знакового дня  названі імена переможців Олімпіади з української мови, проведеної кафедрою мовної підготовки та соціальних комунікацій ДПУ серед абітурієнтів з різних областей України. Теплими словами та грамотами  були відзначені найкращі  знавці рідної мови.

  • І місце посіла  Вікторію Розсудовська, учениця Ріпкинського ліцею імені Софії Русової (Ріпки, Чернігівської обл.);
  • ІІ місце зайняла Альона Ціонель, учениця Биківського ліцею Романівської селищної ради (Биківка, Житомирська обл.);
  • ІІ місце отримала і Юлія Саматова, учениця Ріпкинського ліцею імені Софії Русової (Ріпки, Чернігівської обл.);
  • ІІІ місце  дісталося Анні Лукашовій, учениці  Глухівської загальноосвітньої школи І−ІІІ ступенів №1 (Глухів, Сумська обл.)

Бажаємо талановитим абітурієнткам натхненного навчання і нових перемог у житті!

«З Україною в серці з та з українською мовою в професійній діяльності» - під таким лейтмотивом пройшов тренінг для старшокласників Ірпінського ліцею інноваційних технологій ‒ Мала академія наук. “Гайд по SMM або скорочуємо шлях до перших 1000 підписників”, завідувачки кафедри мовної підготовки і соціальних комунікацій Тетяни Сергіївни Гиріної здобувачки Журналістики ДПУ, SMM практика Анастасії Савілової.

В тісній співпраці зі здобувачами Державного податкового університету в День рідної мови викладачі кафедри реалізують флешмоб “Без мови рідної, юначе, й народу нашого нема” ‒ вправні здобувачі читають поезію рідною мовою, демонструючи красу сучасної літературної мови та багатство її народної спадщини.

Флешмобом до дня народження Т. Шевченка “Я на сторожі коло їх поставлю слово” кафедра продовжить планомірний поступ інтеграції студентської молоді до українськомовного контексту вже на початку весни.

Кафедра мовної підготовки і соціальних комунікацій в мейнстримі поступу Державного податкового університету до світових стандартів вищої освіти!

Матеріал  підготувала і надала доктор наук із соціальних комунікації, професорка, завідувачка кафедри мовної підготовки та соціальних комунікацій Державного податкового університету Тетяна Гиріна.