Її автором, як відомо, була княгиня Ольга, але тоді податки називалися уроками. Цілком вірогідно, що саме в нашому краї було засновано перший податковий погост, з яким пов’язаний Гостомель.

Наразі серед науковців немає спільної думки про походження Ольги (Хельги, зі скандинавської: Священна), яка і дійсно канонізована в лик святих. Існує шість версій про її місце народження, та розповімо про ту, що пов’язує її з Гостомелем.

Історик Ігор Мицько припускає, що княгиня Ольга могла народитися в Чехії: «Про моравсько-чеський «слід» вказують і наші топоніми. 

Одним з найбільших городів українського Підгір’я є Перемишль, назва якого переплітається з чеською династією Пржемислідів. Прикиївським маєтком княгині Ольги був Вишгород, в тотожній частині Праги також знаходився Вишеград. А ще на території Ольжиних володінь було поселення Гостомель, назване, очевидно, на честь князя Гостомисла, пращура згаданої чеської династії (про нього, як далекого предка княгині згадується у літописах новгородської традиції).

Відомо також, що Гостомель стояв на межі двох князівств: древлян і полян, яку відділяла річка Ірпінь і мав зручне розташування для здійснення митної і податкової, на той час, політики. Адже княгиня Ольга, спаливши непокірний Коростень і відімстивши за смерть чоловіка, князя Ігоря, з яким прожила в шлюбі 33 роки, ініціювала, по суті, радикальні реформи й запровадила першу податкову систему Київської Русі, котра базувалася на відкритті у васальних землях погостів, гостинних дворів, де княжий посадник контролював збір данини. Що цікаво, найвищою податковою цінністю тоді було хутро, далі віск і мед, зерно, одяг для княжого двору. Якщо в родині був син, то за нього в княжу скарбницю бралася сорочка, а від доньки — сукня. 

В погости час від часу навідувалася княжа дружина, й в тому числі Ольга. Можливо Гостомель і був першим погостом Ольги, адже знаходився на кордоні двох князівств. У цьому контексті згадується, що в житті нічого не відбувається випадкового, бо вагомі події можуть відбиватися своєрідним «ехом» через багато століть. Таким чином напрошується аналогія, що неспроста саме в Ірпені відкрито Податковий університет, наче історія ще давнину означила, що в цьому краю, де почалося спорудження перших податкових погостів, в майбутньому має бути  фаховий заклад освіти.

Повертаючись до назви Гостомеля, зауважу, що називали його і Остромиром, однак історії відомий не один випадок, коли міста не раз перейменовували, як от місто Володимир на Волині називали Ладомиром, а за часів Віщого Олега Новгородом. 
Стосовно версій назви Гостомель їх теж побутує кілька. Зокрема старожили вважають, що вона могла піти від того, що, зважаючи на розташування поселення, тут діяв митний форпост, тут часто зупинялися на постій гості, які казали, що тут гостям милі. Тай зрештою саму верхівку купецтва називали не інакше, як гості, а торгівлю гостьбою. 

На світлинах княгиня Ольга і реконструкція податкового погосту.