Така новація в освітній галузі може запрацювати вже в поточному році. 5 січня, уряд погодив проєкт закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування здобуття вищої освіти та надання державної цільової підтримки її здобувачам». Невдовзі законопроєкт буде надіслано на розгляд до Верховної Ради України.

У чому його суть? Він стосуватиметься наступних змін: наразі 60 відсотків студентів навчаються на контракті. Мета уряду — щоб навпаки, понад 60% студентів отримували різні види державної підтримки. Якщо коротко — гроші «ходитимуть» за студентом. Вступники, залежно від своїх результатів НМТ отримуватимуть державний грант, який частково або навіть повністю покриватиме вартість навчання в ЗВО. Що важливо, розшириться можливість обрати саме той виш, де насправді хоче вчитися абітурієнт, незалежно від його форми власності. 

Сьогодні, якщо запитати студентів-бюджетників, чому вони в тому чи іншому ЗВО, багато з них скажуть, бо саме в ньому «пройшов/ла на бюджет», хоча можливо, людина хотіла б в іншому університеті чи на іншій спеціальності, але для вступу туди на бюджет не вистачило кілька балів або бюджетних місць у закладі не було взагалі.

Також законопроєкт передбачає, що жорсткого розділення на «бюджетників» і «контрактників» не буде. Частина студентів надалі навчатиметься безоплатно за державним або регіональним замовленням, яке буде сформовано з урахуванням підтверджених потреб держави.

Таким чином ще більше студентів навчатиметься за системою співфінансування, коли частину коштів за них сплачуватиме держава у формі державного гранту або пільгового довгострокового кредиту, а інша фінансуватиметься за кошти фізичних (юридичних) осіб. Залишиться також можливість навчатися лише за кошти фізичних та юридичних осіб.