30 січня Державний податковий університет відвідали гості з Федеративної республіки Німеччина. До закладу вищої освіти завітали професор кримінальних наук Університету прикладних наук (NBS Northern Business School) (Гамбург, Німеччина) Даніель Зербін та німецький волонтер родом з Литви Рамунас Вільніскайтіс, щоб на власні очі побачити наслідки російської агресії в Україні, зокрема наслідки воєнних злочинів, яких зазнав університет під час бойових дій на території Ірпеня.

Візит розпочався із зустрічі з в. о. проректора з наукової роботи Олександрою Смірновою, під час якої іноземні гості вручили представниці адміністрації сучасні лептопи. Зазначимо, що п’ять сучасних та потужних ноутбуків було отримано за сприяння та підтримки друга університету – представника Держаного бюро розслідувань Юрія Голодника.

Далі проректорка ознайомила поважних гостей з масштабами руйнувань університету, організувавши оглядову екскурсію, під час якої іноземці пройшлися кампусом навчального закладу, а також дізналися про період окупації, перебіг відновлення ДПУ та освітній процес в умовах війни. Гості були вражені не тільки гнітючими наслідками російських обстрілів, а й тим, що попри війну українці продовжують працювати, навчатися, розвиватися та активно відновлювати інфраструктуру. Не оминули увагою представники Німеччини й волонтерок ГО «Берегині з Ірпеня», які з червня 2022 року плетуть маскувальні сітки дня українських захисників на передову в Державному податковому університеті.

 Крім цього, у межах візиту сторонами було обговорено можливі напрями партнерства. Зокрема мова йшла про візит наукового представника ДПУ, очевидця військових злочинів, до Німеччини з метою донести міжнародній аудиторії правдиві факти про війну в Україні, наслідки воєнних злочинів, скоєних російськими загарбниками.

Даніель та Рамунас також зустрілися із представниками Ірпінської мерії, які ознайомили іноземних гостей з місцями, що стали символами трагедії міста-героя Ірпеня. Вони оглянули зруйнований Романівський міст, який слугував переправою у евакуації містян і «кладовище» розстріляних автомобілів, де знаходяться автівки мирних жителів Ірпеня, розстріляні російськими окупантами. Завітала делегація й до історично-краєзнавчого музею, зокрема оглянула експозицію, присвячену вищезазначеним подіям. Після чого побувала й у Бородянці, яка сильно постраждала на шляху наступу російської армії на Київ. Далі іноземці запланували поїздку до Харкова.

 Дякуємо німецьким благодійникам за візит та підтримку. Сподіваємося, що такі зустрічі сприятимуть подальшій плідній співпраці і розширенню міжнародного співробітництва в галузі освіти та науки.