Напередодні виступу українських борців та борчинь на Олімпіаді-2024 відбулася презентація книги про непереможного чемпіона, нескореного українця Івана Піддубного.  І не просто саме цього дня!

Вісімка є знаковою в долі легендарного борця Івана Піддубного (його День народження –8 жовтня) і має багато сакральних значень . Насамперед – це його нескінченна любов до своєї справи й Вітчизни.  Учора, 8 серпня, виповнилося 75 років, як шестиразовий непереможний чемпіон світу з боротьби, Іван Піддубний, пішов у Вічність.

У цей день нащадок  родоводу незламного богатиря, Сергій Смаглюк, що є співавтором документальної повісті «Піддубний. Перемоги й непрощена любов до України»,  презентував в ГО «Бергині з Ірпеня» друге видання книги. Ключовим акцентом  розповіді є глибокий патріотизм незламного чемпіона, його любов до України, яку не змогла йому пробачити радянська влада.

На презентації нащадок богатиря Сергій Смаглюк багато розповідав про рідне село нездоланного чемпіона, його музей, родинні традиції, про багатющу колекцію рушників і вишиванок його бабусі. Про те, що світлі обкладинки книги про Івана Піддубного  задумувалися як певний символ Світла, що перемагає темряву.

Чому саме ця локація? Це виявлення вдячності і поваги до людей, що своєю невтомною працею допомагають нашим воїнам. Берегині з Ірпеня, після деокупації Приірпіння, безупинно виготовляють маскувальні сітки. Щит, сплетений ними на сьогодні сягає 27 тисяч квадратних метрів. Скільки життів наших воїнів він зберіг! Захисники на знак подяки передають невтомним берегиням бойові шеврони. Серед інших дарунків є і фото екс-головнокомандувача Валерія Залужного і прапор з автографом начальника ГУР Кирила Буданова. А сьогодні  Берегині отримують у подарунок книги про незламного чемпіона й патріота України Івана Піддубного від співавторів  книги Сергія Смаглюка та Валентина Собчука з їх автографами.

Під час спілкування з берегинями нащадок чемпіона Сергій Смаглюк поділився сокровенним відчуттям, мовляв, дух його великого предка ідтримує нас в ствердженні українства, й навіть допомагає здійснювати мрії, що бували випадки, коли підписував книги, його прохали побажати досягнення спортивних результатів — і вони здійснювалися!

Захід відвідали працівниці Наукової бібліотеки ДПУ, представниці ГО «Берегині з Ірпеня», представниці Університету третього покоління, які є активними учасницями спартакіад України та примножують спортивну славу Міста-героя Ірпеня.

Символічно. Шестиразовий чемпіон світу Іван Піддубний почав свій звитяжний шлях на борцівському килимі в Парижі. Це був 1905 рік, у 1906 році — знову Париж і перемога, 1906 рік — Мілан, 1907 — Відень, 1908 — Париж, 1909 — Франкфурт.

Сьогодні на олімпіаді в Парижі на борцівському килимі виступатиме випускниця Державного податкового університету — Ірина Коляденко, бронзова призерка олімпіади в 2020 році.

Віримо в наших спортсменів і чекаємо гарних результатів!