Державна служба якості освіти України визначила ступені ризику суб’єктів господарювання у сфері вищої освіти на 2024/2025 навчальний рік. З-поміж 289 закладів вищої освіти до суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику належать 14 (5%), середнім — 142 (49%), а з незначним — 133 (46%).

Відповідно до переліку, Державний податковий університет отримав 10 балів за 100-бальною шкалою. Це свідчить про найнижчий ступінь ризику. У рейтингу університети розміщені у порядку спадання — від найвищого до найнижчого. Варто зазначити, що у цій класифікації низький показник свідчить про високий рівень безпеки.

Віднесення суб’єкта господарювання до високого, середнього або незначного ступеня ризику здійснюється з урахуванням суми балів, нарахованих за низкою критеріїв. Серед основних, які враховуються під час визначення ступенів ризику, є стан оприлюднення на офіційному сайті закладу актуальної інформації, зокрема визначених законодавством документів та матеріалів; чисельність студентів і кількість науково-педагогічних працівників.

Також враховуються частка акредитованих освітніх програм, наявність відокремлених структурних підрозділів та іноземних студентів. Окрім того, на визначення ступеня ризику впливає кількість порушень вимог законодавства у сфері вищої освіти, виявлених за результатами заходів державного нагляду.

Отже, ДПУ є суб’єктом господарювання із незначним ступенем ризику від провадження господарської діяльності у сфері вищої освіти. За рік університет скоротив рівень ризиків на 5 балів: минулого року він мав 15 балів, а тепер, отримавши 10 балів, потрапив у число лідерів.

Оцінювання проводилося згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2018 року № 982. 

Задля відкритості й прозорості підготовки та оприлюднення результатів розрахунок ступенів ризику від провадження господарської діяльності здійснено в Єдиній державній електронній базі з питань освіти (ЄДЕБО) за модулем «Ступені ризику (для вищої освіти)», що максимально автоматизує процес обчислення балів за встановленими критеріями.