Очільник ДПУ Дмитро Серебрянський взяв у часть у наймасовішому читанні поеми «Катерина», до якого долучилися 210 учасників із 22 країн світу.

Варто зауважити, що в декламуванні твору взяли участь політики, актори, громадські діячі, представники бізнесу, очільники навчальних закладів, українська діаспора, представники різних професій, студенти, волонтери та школярі.

Ініціювало захід Міністерство культури та інформаційної політики України за підтримки Міжнародного штабу допомоги українцям.

Масове декламування поеми Кобзаря внесено до Книги світових рекордів 11 березня.

З цього приводу виконуючий обов’язки ректора нашого університету Дмиитро Серебрянський, який брав участь в акції, подякував усім, хто долучився до декламації поеми, що спонукала до піднесення національної сили духу й віри в могутність нашої української держави!

Варто зазначити, що акція «Шевченко єднає» була приурочена вшануванню 210-ї річниці від Дня народження Пророка українського народу, поезію котрого перекладено більш, як на сто мов світу!  

Учасники заходу почергово читали фрагменти поеми відтворюючи увесь текст, що об’єднала людей різних вікових груп, професій та соціальних верств.  

Варто зауважити, що спільне читання «Катерини» Тараса Шевченка стало не лише даниною вшанування творчості митця, популяризації української літературної спадщини з метою привернення уваги світової спільноти до України, а й спонукало до осмислення ідеї поеми в контексті подій російсько-української війни.  

У «Катерині» Тарас Григорович акцентував увагу на протесті українського села, яке протестувало московській колонізації того часу й органічно засуджувало не тільки спокусника, а також його жертву, оскільки прагнуло всіма засобами вберегти неперервність і родові звичаї. Саме тому такі застережливі наступні рядки:

Кохайтеся, чорнобриві,

Та не з москалями,

Бо москалі — чужі люди,

Роблять лихо з вами.