Радіодиктант національної єдності цьогоріч писатимуть 27 жовтня, у День української писемності та мови, який вперше відзначатимуть у нову дату. Радіодиктант пройде в конференц-залі ДПУ, з 10-ої 30  підготовчий етап, об одинадцятій розпочнеться трансляція. Для тих, хто не зможе прибути, можна долучитися, слухаючи в ефірі:

  • телеканалу "Суспільне Культура";
  • на хвилях "Українського Радіо" та "Радіо Культура"; на YouTube-каналі "Українського Радіо"; на Facebook-сторінках "Суспільного".

Взяти участь в диктанті може кожен охочий. Авторкою Радіодиктанту національної єдності 2023 року стала українська поетка та перекладачка Катерина Калитко. Нагадаємо, у 2023 році дата святкування Дня української писемності та мови була перенесена у зв'язку з рішенням Православної церкви України (ПЦУ) та Української греко-католицької церкви (УГКЦ) перейти на новий церковний календар. Свято української писемності та мови традиційно відзначається на день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця (письменника-агіографа, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря), з чиїм ім’ям пов’язують започаткування писемної української мови. 28 липня 2023 року Президент України Володимир Зеленський підписав Указ №455/2023, відповідно до якого День української писемності та мови відзначатиметься 27 жовтня, а не 9 листопада, як раніше.

Читати диктант буде актор Олексій Гнатковський, який зіграв Івана Довбуша у фільмі "Довбуш".

Цьогоріч радіодиктант вперше відбудеться 27 жовтня об 11:00 – у День української писемності та мови. Досі цей день відзначали 9 листопада. Але з 2023 року, згідно з указом президента, День української писемності та мови відзначатимуть саме цього дня.

"Радіодиктант – це проєкт, головна мета якого не стільки перевірка грамотності, скільки єднання довкола української мови. Під час війни це особливо актуально.

Знаково, що за годину прямого ефіру будуть включення з різних точок України, де люди в безпечних місцях писатимуть радіодиктант разом з усім світом! – повідомила координаторка проєкту Юлія Шелудько.

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності започаткувала команда Українського Радіо у 2000 році задля єднання навколо мови.

Нагадаємо, торік радіодиктант писала рекордна кількість людей.

Читайте також: #пишеморазом: як підготуватися до радіодиктанту.