14 грудня - День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Пам’ятна дата встановлена Указом Президента від 10 листопада 2006 року №945/2006.

36 років минуло з Чорнобильської трагедії на ЧАЕС. Аварія на енергоблоці № 4 Чорнобильської АЕС трапилася 26 квітня 1986 року о 1 год. 23 хв. 40 с. під час випробувань однієї з систем гарантування безпеки.

Чому саме 14 грудня вибрано для вшановування учасників ліквідації?

30 листопада 1986 року було закінчено будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, а 14 грудня в газеті «Правда» надруковано повідомлення про те, що держкомісією був прийнятий в експлуатацію комплекс захисних споруд. Саркофаг споруджений у найкоротший строк - за 206 днів. Тоді, 36 років тому, люди зітхнули з полегшенням - саркофаг готовий і загрози життю більше немає.

Податковий університет шанує героїзм та самовідданість всіх ліквідаторів страшної аварії. Лише завдяки самопожертві людей, вдалося локалізувати аварію та врятувати країну і світ від поширення радіаційної загрози. До ліквідації наслідків аварії було залучено тисячі фахівців різних професій. Отримуючи великі дози опромінення, інженери, будівельники, шахтарі, енергетики, водії, військові, лікарі заплатили власним життям і здоров’ям, щоб зупинити смертоносне радіоактивне випромінювання.  
Тож, у День вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, схиляємо голови перед кожним, чиє життя та здоров’я забрав «мирний атом».

На ліквідації аварії працювали співробітники університету: Віктор Білоус, Василь Бершадський, Михайло Булавінов, Анатолій Гаркуша, Віталій Кравченко, Валентина Марусенко, Олександр Мілевський, Валентин Попруга, Микола Руденок, Анатолій Хоменко, Петро Цимбал, Анатолій Цимбалюк, Анатолій Яфонкін.