Метою візиту до США в. о. ректора ДПУ Дмитра Серебрянського й проректора з європейської інтеграції та цифрової трансформації Андрія Болдова було вивчення й обговорення програм з пошуку нових інноваційних інструментів з відбудови Державного податкового університету.

Відрядженню передували попередні напрацювання, коли Державний податковий університет відвідала делегація з Center for innovation (CFI, м. Сан-Франциско), яку дуже зацікавила історія університету та можливі шляхи відбудови й розвитку.

Впродовж навчальної поїздки, що тривала з 19 по 29 січня 2024 року, вивчалися новітні сучасні архітектурні рішення з дизайну та будівництва, котрі допомагатимуть відбудові університету. Під час перебування у Сан-Франциско відбулися важливі та цікаві зустрічі з Каліфорнійським коледжем мистецтв, Architectural Resources Group, AECOM, Presidio National Park, з професорами Каліфорнійського університету в Берклі та Стенфордського університету, також із мером міста Пало-Альто та його командою, UCSF при Каліфорнійському університеті, Trimble, NASA, DPR та багато інших продуктивних подій.

Важлива та відповідальна зустріч відбулася з Майклом Макфолом – директором Інституту міжнародних досліджень імені Фрімена Споглі Стенфордського університету, американським дипломатом та впливовою особою у зовнішній політиці США, та Френсісом Фукуямою – американським філософом, політичним економістом і публіцистом японського походження, професором Стенфордського університету.

Також змістовно пройшла зустріч із мером міста Пало-Альто та його командою, організованою консульством України в Сан-Франциско. На цій зустрічі було презентовано Місто-герой Ірпінь і Державний податковий університет з досягнутими домовленостями про подальшу співпрацю й побратимство Пало-Альто та Ірпеня. Для ДПУ така домовленість є дуже важливою, оскільки Стенфордський університет знаходиться на території міста Пало-Альто.

Протягом поїздки вивчався досвід Центру інтегрованого проєктування об’єктів, спільноти дослідників і промисловців, які формують майбутнє галузі архітектури, інженерії й будівництва та знають, як прискорювати здачу будівель в експлуатацію, застосовувати інноваційні матеріали для зведення споруд, стійких до бомбових атак. У ході зустрічей учасники нашої делегації також ознайомилися з передовими засобами та методами будівництва, комплексною реалізацією проєктів, робототехнікою, штучним інтелектом і іншими технологіями.

Під час ознайомчих сесій з представниками ділових кіл США в Сан-Франциско очільник університету Дмитро Серебрянський розповів про стан університету після російської окупації, завдані пошкодження, про виконані роботи й потреби у відновленні. Зокрема, він висвітлив проблеми і виклики, які наразі стоять перед керівництвом вишу. Крім цього, світовій спільноті було презентовано відео з ефектом віртуальної реальності з наслідками російської агресії в Україні, включаючи корпуси нашого університету. Для учасників делегації було також підготовлено своєрідну екскурсію на об’єкти, які у той чи інший період зазнавали певних руйнувань у Сан-Франциско, а наразі відновлені, як от після землетрусу в історичній частині міста. Також в. о. ректора Дмитро Серебрянський та проректор Андрій Болдов ознайомилися з переформатованими спорудами для цивільного життя в форті Мейсон, колишній військовій бази в районі Presidio, що перетворена на житлові будинки, офіси й паркову зону. Цей район ще відомий як місце передової розробки електричної мережі.

Важливою подією під час поїздки була зустріч з Ненсі Пелосі, однією з найвпливовіших політиків США, членом Палати представників Конгресу США (з 1987 р.), лідеркою фракції демократів у Палаті представників (2003-2023), спікером палати представників США з 2019 до 2023 року. Під час спілкування Ненсі Пелосі вкотре підтвердила про підтримку США українського народу в своїй боротьбі за свободу.

Підсумовуючи головні цілі навчальної поїздки адміністрації університету, відзначимо намір міжнародних організаторів підтримати українських лідерів, що сприятимуть майбутньому відновленню нашої країни. «Для нас це був дуже важливий візит, — зазначив в. о. ректора Дмитро Серебрянський, — особливо знайомство з провідними дослідниками, технологами та експертами з процесів, що сприяють обміну ідеями та досвідом й прокладуть шлях до реконструкції і повної відбудови університету. Не менш важливим було спілкування з політиками, бізнесменами і просто каліфорнійцями, про те як Україна відновлюється під час військових дій. Сподіваюся, що нам вдалося привернути увагу американців і вони теж знайшли у наших виступах цікаві напрями для продуктивної співпраці».

Довідково:

Навчальна поїздка організована Центром Інновацій (CFI, Сан-Франциско) у партнерстві з НДО «Добробатом» та відбувалася за підтримки Офісу глобального партнерства Державного департаменту США й Генерального консульства України в Сан-Франциско. Відрядження нашої делегації стало продовженням конференції RE: Ukraine, спільно організованої українською НДО «Добробат» та Центром Інновацій 28 липня 2023 року. Варто зазначити, що Центр Інновацій (англ. Сenter For Іnnovation (CFI) є некомерційною організацією, що займається просуванням інновацій у сферах дизайну та будівництва. Місія CFI – служити каталізатором для покращення й натхнення на інновації.