На цю тему були проведені вражаючі дослідження вчених, а саме, що книги не тільки збагачують нас знаннями, а й впливають на якість життя та здоров’я. І якщо колись книги були справжньою розкішшю, якою могли користуватися тільки заможні люди, бо коштували книги дуже дорого, зважаючи на матеріал, зокрема пергамент, що виготовлявся з тваринної шкіри, то сьогодні вони доступні всім. Однак, зважаючи на еру гаджетів, книги відійшли на другий план. Але не забувайте,  в ДПУ є чудова наукова бібліотека, й до ваших послуг майже пів мільйона примірників.

За повідомленням електронного часопису Інституту просвіти: «Людина витрачає близько 20 років свого життя на спілкування з гаджетами. Згідно із висновками, GlobalWebIndex, в середньому люди так чи інакше користуються інтернетом по 6 годин на день. Це третина, а для когось і половина від усього часу, яку людство проводить не уві сні. Якщо скласти всі ці години разом, то 2018 року 4 мільярди людей провели в онлайн мільярд років. Гаджети заполонили життя сучасної людини».

І першими на сполох б’ють лікарі. Згідно з дослідженням британських офтальмологів, власники смартфонів заглядають в свій гаджет, щоб перевірити нові повідомлення 32 рази на день по 25 секунд щоразу. При фокусуванні на екрані смартфона людина моргає в три рази менше, ніж повинна. Це призводить до зневоднення, а потім і до запалень очей. Такі ж наслідки виникають при використанні планшета і комп’ютера.

Ультрафіолет, що випромінює екран, вкрай небезпечний і токсичний для задньої стінки очей. Тож надмірний контакт з ультрафіолетом виснажує сітківку ока та може призвести до втрати зору. Вже не кажучи про те, що мобільний телефон – джерело постійного та потужного випромінювання зі своїми наслідками на організм людини.

Психологи наголошують на іншій небезпеці: залежні від гаджетів почуваються невпевнено у стосунках, а їхня взаємодія з навколишнім світом притупляється. .
Втім, це не єдині причини, чому в час науково-технічного прогресу треба читати паперові книги.

Отже, сформулюємо їх. 
Книга поліпшує пам'ять. Річ у тім, що людині психологічно важче зосередитися на читанні довгого тексту електронної книги, особливо якщо він містить посилання.

Поповнює словниковий запас. Чим більше ви читаєте, тим більш змістовно і вишукано говорите й досягаєте певних результатів у власному комунікативному просторі.
Впливає на формування впевненої особистості. Люди що читають легше адаптуються в соціумі.

А ще, читання книг не менш корисне, як заняття спортом. Оксфордські вчені довели, що під час  читання  людина задіює різні механізми,  що  тренують  пізнавальні здібності мозку, який спонукає до позитивного тонусу всі органи. Звісно, якщо книга позитивна. 

Допомагає концентруватися. Спробуйте перед заняттями в університеті, хоча б двадцять хвилин зранку приділяти читанню. Результати за місяць дуже вас потішать.

Читання паперової книги також знижує стрес, а  перед сном знімає напругу, сприяє нервовому розвантаженню та допомагає мозку налаштуватися на відпочинок. Коли ж ми читаємо з екрану,  напружуємо зір і примушуємо посилено працювати мозок, що аж ніяк не налаштовує на спокійний відпочинок.