Як працює наша пам’ять? Під час запам’ятовування в нашому мозку відбуваються певні процеси: спершу ми закодовуємо інформацію, далі відправляємо її на зберігання, а коли знадобиться — намагаємося відтворити.

Пропонуємо кілька простих дій, що допоможуть легше і краще запам’ятовувати отриману інформацію.

1. Ейдотехніки

Чи знали ви, що мозок використовує найбільше своїх ресурсів для аналізу саме візуальної інформації? Іншими словами, велика частина його потужності йде на обробку зорових процесів, і лише решта розподіляється серед усіх інших.

Порада: сміливо додавайте фотографії або вирізки з газет і журналів до своїх нотаток. Також користуйтеся кольоровими малюнками й діаграмами, щоби проілюструвати нові знання. Коли за лічені хвилини потрібно запам’ятати великий обсяг зорової інформації, потрібна справді фотографічна пам’ять.

Порада:розглядайте предмет протягом декількох хвилин, далі закрийте очі і намагайтесь якомога точніше відтворити образ з усіма деталями.

Спробуйте метод ейдотехніки (з грец. «ейдос» — «образ»), в основі якого — перетворення інформації в цілісні образи. Головний інструмент ейдотехніки — створення візуального конспекту чи шпаргалки.

2. Сон важливий

Як не дивно, сон — запорука зберігання інформації. Згідно з дослідженнями Гарвардської медичної школи, відсутність сну в перші 30 годин після активного вивчення нової інформації може звести нанівець усі ваші зусилля. Річ у фізіології, адже нервові клітини для кращої передачі імпульсів повинні «обрости» мієліновою оболонкою. І розвивається цей шар якраз у періоди відпочинку, найкраще — уві сні. Тому перед важливим проєктом або іспитом краще добре виспатися. Професор Гарвардської медичної школи Чарльз Кзейлер навіть розробив навчальний курс про сон і вплив недосипання на академічну успішність. 

Порада:забудьте про цілодобове навчання та роботу! Щоби зберегти в пам’яті знання, варто починати справу після того, як достатньо відпочили. Дрімота також додає позитивного ефекту. У Каліфорнійському університеті з’ясували, що студенти, які дрімали після вирішення складного завдання, виконували наступні значно краще за тих, хто весь час не змикав очей. За результатами дослідження, опублікованого в журналі Psychological Science, сон у перерві між заняттями допомагає краще запам’ятовувати матеріал.  «Поєднувати сон із процесом навчання подвійно корисно: це скорочує час, який у вас піде на повторне засвоєння матеріалу, і допомагає пам’ятати його довше», — пише автор дослідження, психолог Ліонського університету Стефані Мазза.

Порада: спробуйте тренувати нові навички і читати перед сном або дрімотою. Після пробудження викладіть на папері те, що вам вдалося вивчити.

3. Вчіться вчити

Інформація засвоюється краще, якщо в майбутньому вам доведеться нею з кимось поділитися. У такому разі ми якісніше структуруємо знання та запам’ятовуємо більше важливих деталей. Підходити до навчання з позиції «повчальників» радять і вчені з Вашингтонського університету в Сент-Луїсі. Так підсвідомість змусить мозок ретельно розбирати матеріал і розумітися в нюансах питання.

Порада: занотовуйте або ведіть блог, де відтворюватимете все, про що дізналися. Пишіть про різні концепції та ідеї так, ніби це урок, який вам доведеться давати іншим.

4. Розділяємо на блоки, міксуємо

Дослідники з Луїзіанського університету радять вивчати новий матеріал протягом 30–50 хвилин. Коротших відрізків часу буде замало, а безперервне навчання протягом години викличе втому, вважають експерти. Вони також радять робити короткі перерви у 5–10 хвилин. Такий спосіб запам’ятовування також радять психологи з Вашингтонського університету в Сент-Луїсі.

Порада: якщо вивчаєте нову інформацію, міксуйте її з тим, що вже знаєте. Наприклад, поєднуйте старі та нові слова під час вивчення іноземної мови.

5. Пишемо від руки

Американські дослідники з’ясували, що студенти активніше слухають і краще розпізнають важливу інформацію, коли занотовують від руки. А в тих, хто веде нотатки на комп’ютері, планшеті чи смартфоні, записи перетворюються на своєрідну стенограму. Обробляти і формулювати отриману інформацію своїми словами значно сприятливіше для запам’ятовування.

Порада: йдіть на лекції, семінари чи важливу робочу зустріч із записником та групуйте інформацію в тези.

6. «Смакуйте» нові знання

Звучить дивно, проте ми вчимося швидше, коли розтягуємо навчання.

Порада: не поспішайте, встигніть насолодитися відчуттям «насичення» новою інформацією.

7. Вода, шоколад, усмішка

Медики з’ясували, що вода допомагає краще концентруватися і вирішувати складні завдання. Результати експериментів показують, що люди, які відчувають спрагу, сприймають отриману інформацію приблизно на 14 % повільніше.

Шматочок чорного шоколаду корисно з’їсти, аби швидше поповнити сили.

Сміх — чи не найкращий спосіб розслабитися та уникнути «емоційного вигорання», особливо коли вам доводиться вчитися в режимі нон-стоп. Доведено, що сміх допомагає знаходити розв’язання проблем і проявляти креативність.

Порада: створіть позитивний настрій, беручись за будь-яке завдання, і ви його неодмінно вирішите!