19 вересня 2024 року професор кафедри обліку та консалтингу Державного податкового університету – Метелиця Володимир Михайлович взяв участь у 189-му семінарі Європейської асоціації аграрних економістів (EAAE) на тему: «Розширення ЄС (після)воєнною Україною: наслідки для ринків сільськогосподарської та продовольчої продукції» (Варшавський університет природничих наук (SGGW), м. Варшава, Польща).

Мета семінару – об’єднати широкий спектр дослідницьких дисциплін для обговорення наслідків російської війни проти України для сільськогосподарського сектору в Україні, ЄС та країнах, що не входять до ЄС. Крім того, семінар спрямований на обговорення результатів сценарного аналізу економічного впливу подальшої інтеграції України в європейські агропродовольчі ринки.

Семінар запропонував платформу для обміну ідеями та формування комплексного погляду на сільськогосподарський потенціал, розвиток ланцюга створення вартості та державну політику в широкому європейському контексті. Семінар орієнтований на наукову спільноту, але також відкритий для осіб, які приймають рішення в бізнесі, політиці та неурядових організаціях, включаючи донорську спільноту.

Володимир Метелиця провів сесію та виступив із презентацією на тему: «Переваги українських агробізнесів щодо звітності про сталий розвиток для фінансування зеленого відновлення». Було представлено результати дослідження, яке виконується спільно з Лейбніц-Інститутом аграрного розвитку в країнах з перехідною економікою (ІАМО, ФРН) та Шведським університетом сільськогосподарських наук (SLU, Швеція) в рамках програми MSCA4Ukraine.

У презентації досліджено наслідки війни для аграрного сектору України. Розглянуто звітність сталого розвитку як інструмент залучення фінансування для відновлення та розвитку сільського господарства в Україні. Досліджено теорію корисності та готовність до залучення кредитів для зеленої модернізації через розкриття екологічних показників у звітах ESG. Здійснено огляд моделей прийняття рішень, таких як мультиноміальна логіт-модель, модель змішаного логіту та модель латентних класів для аналізу виборів агробізнесу. Це дослідження також включає пілотне опитування аграрних підприємств щодо їх готовності до впровадження ESG звітності для залучення міжнародних фінансових ресурсів у реконструкцію та модернізацію.