18 січня в. о. проректора з наукової роботи Олександра Смірнова презентувала Державний податковий університет на V міжнародному симпозіумі, присвяченому світовим економічним злочинам – «Economic Crime in War: Winter Economic Crime Symposium 2024». Захід, організований Групою дослідження економічних злочинів, відбувся у форматі онлайн. Науковий координатор заходу – доктор Браніслав Гок, Університет Портсмуту. 

Подія об'єднала товариство дослідників, практиків та інших представників громадськості для обговорення питань контролю економічних злочинів під час війни. Понад 70 експертів з різних країн світу поділилися своїми міркуваннями про найважливіші проблеми, пов'язані з економічними правопорушеннями. 

Під час свого виступу Олександра Миколаївна розповіла про Державний податковий університет, зокрема: структуру, контингент й ініціативи вишу, підрорядкованого Мінстерству фінансів України, який під час війни продовжує виховувати майбутнє покоління податківців та економістів, як для державних установ, так і приватної сфери економіки країни.

«Як університет, ми прагнемо бути не лише освітнім закладом, що готує фахівців, а й місцем для формування людського капіталу – найціннішого ресурсу для будь-якої держави сьогодні. Тому ми працюємо над створенням освітніх продуктів, адаптованих до потреб громадян, економіки й суспільства. Залучаємо провідних викладачів і дослідників з усього світу»,— зауважила науковиця й додала: «Університет завжди прагне до розширення освітніх горизонтів, тому ми будемо раді співпраці в будь-яких можливих формах і галузях, як от гостьові лекції, спільні події, або ж проєкти з підготовки спеціалістів нового покоління, у тому числі, в сфері кіберзлочинності та економічних правопорушень». 

У рамках заходу відбулося дві панельні дискусії:

  • «Економічні злочини під час війни»;
  • «Дослідження ініціатив уряду щодо боротьби з економічними злочинами».

Під час зустрічі учасники симпозіуму ділилися інформацією та досвідом, обговорювали актуальні аспекти забезпечення економічної безпеки, зокрема серед розглянутих питань: чи мають вплив економічні злочини на глобальний світ? Як країни мають реагувати на них та перерозподіляти компетенції органів для підвищення їх ефективності? 

Питання економічної стабільності та боротьби з економічними злочинами стають особливо актуальними в умовах боротьби українського народу за свою європейську перспективу.

Ми переконані, що спільна праця із закордонними науковцями та експертами – відкриє нові можливості для розвитку наших міжнародних активностей й просування науки.