Понад 100 освітян з різних регіонів України успішно завершили курс для викладачів програми "Освіти миру HWPL", який тривав з 24 листопада 2023 року по 26 січня 2024 року. Тренінг був організований міжнародною організацією за мир HWPL в партнерстві з українськими департаментами освіти областей і міст, школами та університетами, в тому числі у партнерстві з Державним податковим університетом.

Мета заходу - об'єднати зусилля представників освітньої галузі для розвитку освіти в умовах війни, відповідно до поточних викликів.

Учасники тренінгу, які представляли 16 областей України та м. Київ і включали: дошкільні заклади освіти, початкові, основні та старші школи, а також заклади вищої освіти, пройшли лекції з програми "Освіти миру HWPL" на основі підручника для учнів та студентів. Вони успішно склали підсумковий екзамен та розробили власні плани проведення уроків миру, адаптуючи їх для різних вікових груп учнів.

Отримання сертифіката та кваліфікації викладача "Освіти миру HWPL" дозволить їм особисто викладати цю програму та проводити уроки миру для учнів.

В ході підсумкового заходу 26 січня Алла Веліховська, директор Департаменту освіти і науки Миколаївської обласної військової адміністрації привітала всіх, хто закінчує курс уроків миру, і зазначила: «Дякую організаторам за прекрасно організоване навчання, програма якого була побудована таким чином, щоб всі могли долучитися до основ формування в дітей розуміння миру, і це для нас надзвичайно актуально сьогодні».

 

Освітяни зазначили, що освіта миру та виховання молодого покоління в дусі миру є актуальними для України та світу сьогодні і критично важливими з наступних причин: «якщо не навчити миру, то хтось обов'язково навчить протилежному», «Освіта миру дозволяє позбутися, або не надбати таких негативних якостей як агресія, жадібність; сформувати якості мирного характеру – любов, подяка, прощення, повага», «Освіта миру необхідна для молодого покоління, бо їм розбудовувати суспільство і досягати миру у країні», «щоб не виникало більше війн після перемоги», «це запорука подальшого розповсюдження миру і убезпечення від війни».

Викладачі поділилися, що вважають, що «освіта миру необхідна для того, щоб посіяти насіння миру в підростаючому поколінні, і досягти миру в людському суспільстві в майбутньому» і «є важливою інвестицією у майбутнє».

 

Основним лектором тренінгу виступила Марія Захарченко, координатор HWPL з питань співробітництва в Україні і викладач освіти миру HWPL. Запрошені лектори, які також є викладачами освіти миру HWPL, Вікторія Соколова, проректор з наукової та міжнародної діяльності ВНЗ «Університет імені Альфреда Нобеля» і Наталія Шпак, старша викладачка кафедри адміністративного права, процесу та митної безпеки Державного податкового університету провели декілька лекцій, представивши приклад адаптації уроків миру для студентів вищих навчальних закладів.

Організатором тренінгу виступила Глобальна філія 1 міжнародної організації за мир HWPL у партнерстві з Департаментом освіти і науки Миколаївської ОВА, Департаментом освіти і науки Полтавської ОВА, Департаментом освіти Житомирської міської ради, Департаментом освіти і науки Сумської ОДА, Департаментом освіти і науки Тернопільської ОДА, Департаментом освіти і науки Рівненської ОДА, Золочівською міською радою та Відділом з питань освіти, молоді і спорту Золочівської міської ради Золочівського району Львівської області, П’ядицькою сільською радою, ГО «Університетська Єдність», а також у партнерстві з 26 школами та університетами (в тому числі в партнерстві з ДПУ).