За української влади ані в Криму, ані будь-де ще на території України не було жодних збройних конфліктів. Щороку півострів приваблював все більше туристів, розквітав і мирно розвивався. Бурхливо зростали й культурні ініціативи.

За останнє десятиліття український півострів Крим найчастіше з’являвся у новинах поруч зі словами «анексія» чи «окупація». У 2014 РФ захопила півострів і провела на ньому псевдореферендум під дулами автоматів.  Після цього Крим перетворився на військову базу, де репресують корінні народи та незгодних із тоталітарним режимом. До екології та культурної спадщини Криму Росія ставиться по-споживацькому. Поряд із екоцидом проти унікальної кримської природи історичні цінності вивозяться, а пам’ятки руйнуються. Від хабу цивілізацій і рекреаційної перлини до обнесеної парканом військової бази, де є навіть носії ядерної зброї, — таким шляхом Росія веде Крим.

У Криму боротьба продовжується попри серйозний ризик для життя, місцеві жителі долучаються до руху громадянського спротиву на тимчасово окупованих територіях України «Жовта стрічка», потай розповсюджують на півострові листівки з нагадуванням, що Крим — це Україна, та розвішують у публічних місцях синьо-жовті прапори.

Кримська платформа є унікальним форматом співпраці на високому міжнародному рівні, який був ініційований Україною з головною метою  — деокупації Криму. Увесь цивілізований світ підтримує територіальну цілісність України і чекає на деокупацію півострова. Адже заради перетворення Криму на форпост імперії Росія послідовно нищить його історію, культуру й природу. 

Тож саме час згадати дива цього унікального півострова: море, гори, печерні міста, дивовижні палаци, тісні зв’язки з половиною світу та, звісно, головний скарб — людей Криму. Людей, які обов’язково дочекаються повернення на Батьківщину.

Шановні користувачі! Пропонуємо для вашого перегляду підбірку книг, фільмів, цікавих фактів про Крим.