14 червня 2023 року відбулася презентація нової освітньо-професійної програми «Міжнародне оподаткування» (з елементами дуальної освіти) спеціальності 071 «Облік і оподаткування» для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти. Програма розроблена робочою групою кафедри фіскального адміністрування у співпраці з Проєктним офісом реформ Міністерства фінансів України та представлена на базі факультету податкової справи, обліку та аудиту (ФПСОА) Державного податкового університету.

Презентація пройшла у змішаному форматі і зібрала понад 80 учасників, серед яких — представники адміністрації Університету, стейкхолдери та партнери програми, науково-педагогічні працівники та здобувачі вищої освіти першого (бакалаврського) рівня ФПСОА. Модератором зустрічі виступив декан факультету податкової справи, обліку та аудиту Володимир Краєвський.

Під час вступного слова в. о. ректора ДПУ Дмитро Серебрянський наголосив на своєчасності, необхідності та актуальності цієї освітньої програми, оскільки вона відповідає викликам і потребам, що постали перед Державною податковою службою України та бізнесом сьогодні.

«Програма унікальна, аналогів немає в жодному виші, впроваджена під патронатом Міністерства фінансів України, Державної податкової служби України, бізнесу та консалтингових груп, які безпосередньо мають відношення до міжнародного оподаткування», — зазначив очільник навчального закладу.

Також Дмитро Миколайович акцентував увагу на практичному підході до викладання навчальних дисциплін, залученні міжнародних спеціалістів (теоретиків і практиків) до освітнього процесу та можливості міжнародного стажування на базі Вищої школи фінансів Федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія у м. Нордкiрхен (Федеративна Республіка Німеччина), з якою ДПУ нещодавно уклав угоду про співпрацю.

Докладно про мету, орієнтацію, основний фокус і конкретні переваги ОП «Міжнародне оподаткування» розповів її гарант, д.ю.н., професор кафедри фіскального адміністрування Сергій Лекарь.

До здобувачів вищої освіти та присутніх також звернулися:

▪️ директор Департаменту міжнародного оподаткування Міністерства фінансів України Людмила Паламар, яка зазначила, що дана освітня програма дозволить підготувати кадри, які матимуть змогу у складі команди Мінфіну продовжити працювати над інтеграцією податкової системи України до Європейського Союзу, що дозволить нам стати повноцінним членом ЄС;

▪️ директор Проектного офісу реформ Міністерства фінансів України Наталія Слиш, яка наголосила, що ОП «Міжнародне оподаткування» — унікальна на українському ринку, містить широкий спектр дисциплін, які будуть викладати і теоретики, і практики, та зазначила, що Україна потребує фахівців міжнародного рівня для її успішної розбудови;

▪️ директор Департаменту трансфертного ціноутворення ДПС України Катерина Риженкова, яка зауважила, що сьогодні Державний податковий університет — найконкурентніший на ринку саме через запуск цієї освітньої програми та звернулася безпосередньо до студентської молоді, закликавши її витрачати свій час з користю: «Будьте готові весь час навчатися, не кидайте справу та рухайтеся до своїх цілей попри все»;

▪️ заступник директора — начальник відділу імплементації міжнародних договорів та процедур взаємного узгодження Департаменту міжнародного оподаткування Міністерства фінансів України Надія Горєва. Вона висловила сподівання, що випускники цієї програми оберуть для працевлаштування Міністерство фінансів України чи Державну податкову службу, оскільки ці органи потребують нових, молодих фахівців з гарною базою знань з міжнародного оподаткування;

▪️ представник PwC Україна з практики Міжнародного податкового планування Анжеліка Дрига, яка розповіла про багаторічну співпрацю кафедри фіскального адміністрування та аудиторською компанією, про підтримку студентів ДПУ та готовність і надалі ефективно взаємодіяти у межах нової освітньо-професійної програми;

▪️ керівниця Департаменту комунікації Європейської Бізнес Асоціації Оксана Миронько;

▪️ проєктний менеджер Проєктного офісу реформ Міністерства фінансів України Ігор Масякін;

▪️ керівник ТОВ А1 КОНСАЛТИНГ Володимир Чижиков;

▪️ директор аудиторської фірми «Наша Бухгалтерія», Член ради федерації професійних бухгалтерів і аудиторів України, керівник Комітету з питань професійної етики та практики аудиту Сергій Поліщук.

На завершення зустрічі Дмитро Серебрянський подякувати всім присутнім за участь у заході, запросив здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня обирати ОП «Міжнародне оподаткування» та наголосив: «Освіта — це сила, а сила — це перемога!»