У п'ятницю, 19 травня, на базі Державного податкового університету стартував перший етап навчальних тренінгів для представників відокремлених підрозділів всеукраїнської громадської організації «Стоп корупції». Мета заходу – навчити регіональних активістів здійснювати громадський контроль за процесами відбудови міст та селищ. 

Освітні заходи проводяться у межах проєкту «Громадський і медійний контроль за відновленням зруйнованих війною українських міст». Проєкт передбачає, що місцеві активісти з різних регіонів України вивчатимуть загальні принципи та провідний досвід органів місцевого самоврядування щодо відновлення постраждалих від війни громад з метою поширення цього досвіду в громадах, які вони представляють, а також на всеукраїнському суспільно-політичному порталі «Стопкор» межах партнерських відносин.

Наразі навчання проходять близько 30 представників антикорупційної організації із Донеччини, Харківщини, Львівщини, Кіровоградщини, Миколаївщини, Херсонщини та інших регіонів. 

Дуже символічним є проведення освітніх занять саме в Ірпені – місті, яке стримало ворога на шляху до серця України – Києва, й зазнало страшних руйнувань та людських втрат, - зазначив в.о. ректора ДПУ Дмитро Серебрянський під час свого коментаря для телеканалу зазначив "Інтер".

Також очільник ДПУ розповів про масштаби руйнувань, яких зазнав навчальний заклад, й першочергові потребами для його відбудови: «Територія нашого університету була окупована рашистськими військами. 25 березня 2022 року був масований обстріл. Постраждали майже всі будівлі, наші криші, верхні поверхи. Нам потрібно всі дахи, всі криші ремонтувати. В цій будівлі, завдячуючи міжнародній організації з міграції, ми поміняли всі склопакети, тому що так, для прикладу, в нашому університеті потрібно замінити 3 тис. квадратних метрів вікон. Це дуже великі кошти». 

У ході відкриття також виступив координатор ВГО «Стоп корупції», журналіст та волонтер Роман Бочкала. Він висловив впевненість у серйозності намірів міжнародних партнерів у контексті відбудови України: «Ті поважні міжнародні інституції, які зробили можливим це зібрання і в принципі процес підготовки до відбудови та контролю над коштами, які будуть надходити для здійснення цієї відбудови – багато про що свідчить. Зокрема про те, що міжнародні партнери дійсно збираються відбудовувати Україну. Бо саме для цього і потрібні механізми громадського контролю за цим процесом, а також і навчання місцевих громад для здійснення контролю за цими ресурсами». 

Роман Бочкала також анонсував виїзд громадських активістів до Бородянки у суботу, 20 травня, та побажав присутнім плідної роботи, ефективного навчання та обміну досвідом.

Своєю чергою голова правління громадської організації Ігор Бондарчук наголосив на важливості медійної підтримки в контексті контролю процесів відновлення українських міст.

«Ми раді змозі зібратися тут всім разом та вдячні нашим іноземним партнерам. Впевнений, що це дасть можливість отримати нові знання, вникнути в процеси контролю за регіональними та місцевими коштами для відбудови. Таким чином сприяти адекватним процесам відновлення, геополітичним процесам та поверненню українців додому. Ключова історія – це висвітлення тих фактів, які громадські активісти будуть бачити на місцях. Кожну історію ми будемо висвітлювати. Тут і Святогірськ, і Харків, і Херсон і багато інших людей, чиї міста сильно постраждали внаслідок російської агресії», – зазначив пан Ігор.

Після відкриття на учасників заходу чекала лекція д.ю.н, проф., завідувача кафедри кримінальної юстиції Навчально-наукового права Державного податкового університету Галини Дідківської, а також – дискусії.

Нагадаємо, навчальні тренінги організовуються за фінансової підтримки «Black Sea Trust for Regional Cooperation», що є проєктом «German Marshall Fund of the United States» – ВГО «Стоп корупції» виграла міжнародний грант.